Loikkaa: valikkoon, hakuun

Alfalipoiinihappo

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Alfalipoiinihappoa esiintyy pieniä määriä punaisessa lihassa, erityisesti sisäelimissä ja vihanneksissa, kuten pinaatissa ja parsakaalissa. Ravinnosta saatava riittävä alfalipoiinihappomäärä esim. pinaatista merkitsee useita kiloja pinaattia päivässä
DALL·E 2023-11-22 20.53.02 - Create an artistic representation of Alpha-lipoic acid, emphasizing its water and fat solubility and small molecular structure. Visualize the molecule.png

Pointti

Alfalipoiinihappo on vesi- ja rasvaliukoinen sekä pienimolekyylinen. Nämä ominaisuudet mahdollistavat sen antioksidanttivaikutuksen lähes kaikissa kehon osissa aivot mukaan lukien.

Antioksidantti = haitallista hapettumista estävä aine.

Vaikuttavat aineet

Elimistö valmistaa itse alfalipoiinihappoa jonkin verran aineenvaihduntaprosessiin. Alfalipoiinihappoa esiintyy kaikissa soluissa, ja se muuttaa niissä glukoosia energiaksi.

Vaikutus ja käyttö

Alfalipoiinihappo pysyy pitkään toimintakykyisenä ja vaikuttaa tehokkaasti hyvin monenlaisiin radikaaleihin eli reaktiivisiin happiyhdisteisiin, jotka vaurioittavat elintärkeitä komponentteja.

Alfalipoiinihappo on tehokas raskasmetallihaittoja vähentävä detoksifikantti, joka muuttaa haitallisia vapaita metalli-ioneja vaarattomaan muotoon kelatoimalla eli yhdistämällä niitä aminohappoihin. Sen ansiosta alfalipoiinihappo alentaa myrkyllisten metallien sekä liiallisen kuparin pitoisuuksia elimistössä.

Alfalipoiinihappo ei ole suoraan keskushermostoa stimuloiva piriste, kuten esimerkiksi kofeiini, joten se on elimistölle luonnollinen keino lisätä energisyyttä.

Käytössä huomioitavaa

Alfalipoiinihappo on luonnollinen ravintolisä, jonka käytön haittavaikutukset ovat lähes olemattomat. Siitä huolimatta on aina olemassa yksilöitä, jotka voivat saada allergisia reaktiota käyttäessään alfalipoiinihappoa. Näitä voivat olla allerginen ihottuma, kutina, kasvojen ja äärialueiden turvotus, puristus rinnan alueella ja hengitysvaikeudet. Jos jokin näistä oireista ilmenee, tulee ravintolisän nauttiminen lopettaa. Alfalipoiinihapolla voi olla myös haitallisia interaktioita verensokeria alentavien lääkkeiden kanssa.


Lähteet

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10926311

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9065743

3. http://www.antioksidantit.com/alfalipoiinihappo/

4. http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=21

5. http://luontainenterveys.fi/index.php/tuotteet/asetyyli-l-karnitiini-ja-alfalipoiinihappo/

6. http://www.terveysterapia-aija.com/artikkelit/alfalipoiini.htm