Loikkaa: valikkoon, hakuun

Arginiini

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Arginiini on aminohappo, jota terve ihminen tarvitsee suhteellisen paljon. Maksa ja munuainen tuottavat tietyn määrän arginiina, mutta ei aina riittävästi. Parhaita ravitsemuksellisia lähteitä arginiinilla ovat mm. pähkinät, seesamin- ja auringonkukansiemenet, maissi, kokojyväriisi, sienet, ruisleipä, ja sipuli. Lihassa on myös arginiinia, mutta se imeytyy hyvin heikosti ihmiskehon hyödyksi. Arginiinin saanti ruokavaliolähteistä on teollisessa maailmassa yleensä liian vähäistä ja suositus päivittäiselle lisäsaannille ravintolisästä on noin yhdestä kolmeen grammaa. Esimerkiksi korkea ikä vähentää kehon kykyä tuottaa arginiinia, jolloin ravintolisän otto saattaa olla tarpeen. Ihmiselle tehokkain muoto aminohaposta on luontainen L-arginiini muoto. Vuoden 2003 loppuun asti, arginiini luokiteltiin lääkkeeksi Suomessa. Vuoden 2004 alussa Lääkelaitos vapautti aminohapon vapaaseen myyntiin ravintolisänä terveys- ja luontaistuotekaupoista.

Arginiini-sanaa käytetään yleisesti puhuttaessa arginiiniaminohaposta, L-arginiinista puhuttaessa tarkoitetaan biologisesti aktiivista arginiinin muotoa. L-arginiini on arginiinin muoto, jota käytetään ravintolisissä.
Seesaminsiemenissä on arginiiniä.

Seesaminsiemenissä on arginiiniä.


Vaikutus ja käyttö

Fyysisen rasituksen aikana sydän sykkii nopeammin ja verenkierto vilkastuu. Jotta happi kulkeutuisi tehokkaasti elimiin ja lihaksistoon, verisuonten tulee laajentua. Mikäli verisuonet ovat ahtautuneita ja niiden laajeneminen on heikkoa, toimintakyky heikkenee. Arginiini toimii kehossa esiasteena typpioksidille, jota tarvitaan ylläpitämään verisuonten tervettä laajentumiskykyä. Verisuonten laajeneminen verenvirtauksen tarpeisiin perustuu typpioksidin jatkuvaan tuotantoon endoteelisoluissa, verisuonten sisäseinää verhoavissa soluissa. Typpioksidi kulkeutuu rasvaliukoisena aineena helposti solukalvojen läpi endoteelin alla oleviin lihassoluihin, joissa se aikaansaa sileän lihaksen rentoutumisen ja verisuonen laajentumisen.

Kehossa suuri osa arginiinista käytetään lihasten voimantuottoon. Arginiini toimii välttämättömänä lähtöaineena kreatiinille, joka tunnetusti lisää lihasten anaerobista voimaa ja on osallisena immuunivasteessa. Kehossa tuotettu kreatiini on tehokkaampaa kuin lisäravinteena syöty ja eräät ravintotutkimukset ovat osoittaneet että arginiinin nauttiminen on antanut paremman lihasvasteen kehossa, kuin kreatiinin nauttiminen.

Monissa kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu L-arginiinista syntyvän typpioksidin olevan keskeinen välittäjäaine miehillä erektion muodostumisessa ja ylläpidossa. Siittimen paisuvaisen verenkierron säätely erektion aikana tapahtuu juuri typpioksidin avulla. Monet erektiohäiriölääkkeet perustuvat typpioksidin pitoisuuden lisäämisen paisuvaisessa estämällä sen biokemiallista hajoamisreaktiota. Naisilla L-arginiinin ja typpioksidin on vastaavasti todettu osallistuvan aivojen hypotalamuksessa seksuaalisen halun muodostumiseen sekä klitoriksen ja emättimen seinämän verenkierron säätelyyn. L-arginiinia ja siitä muodostuvaa typpioksidia pidetään kiistatta tärkeinä tekijöinä sekä miehen että naisen seksuaalitoimintojen kannalta.

Kuusi viikkoa kestäneessä arginiini ravintolisätutkimuksessa havaittiin sen parantavan miehillä erektion muodostumista ja ylläpitoa sekä niiden kautta lisäävän myös seksuaalista suorituskykyä ja tyytyväisyyttä sukupuolielämään. Vaikutus tulee erityisen selvästi esiin miehillä, joilla erektiohäiriö johtuu typpioksidin puutoksesta paisuvaiskudoksessa. Typpimonoksidin puutos voi olla seurausta miehen ikääntymisestä. Seksuaalisesta haluttomuudesta kärsivillä, keski-ikäisillä naisilla neljän viikon mittaisen L-arginiinin käytön todettiin lisäävän merkittävässä määrin halua sekä parantavan emättimen kostumista ja orgasmiherkkyyttä. Nämä seksuaalitoiminnoille myönteiset vaikutukset välittyvät kudoksissa arginiinista muodostuvan typpioksidin kautta.

Käytössä huomioitavaa

Arginiini saattaa kohottaa diabeetikkojen verensokeria ja voi voimistaa särkylääkkeen, ibuprofeenin tehoa. Arginiinia ei suositella otettavaksi Viagran kanssa. Henkilöt, joilla tulehdustilan takia on matala verenpaine, eivät saa käyttää arginiinia. Arginiinia ei suositella raskaana oleville eikä imettäville.


Lähteet

1. Penttinen, J. 1997: Arginiini 2000-luvun ihmelääke? – kirja.

2. Rector, T.S. et al. (1996). Randomized, double-blind, placebo-controlled study of supplemental oral L-arginine in patients with heart failure. Circulation; 93: sivut 2135-2141.

3. Adams, M.R. et al. (1997). Oral L-argininine improves endothelium-dependent dilatation and reduces monocyte adhesion to endothelial cells in young men with coronary artery disease. Atherosclerosis; 129: sivut 261-269.

4. Chen, J. et al. (1999). Effect of oral administration of high-dose nitric oxide donor L-arginine in men with organic erectile dysfunction: Results of a double-blind, randomized, placebo-controlled study. British Journal of Urology International; 83(3): sivut 269-273.

5. Ito, T.Y. et al (2001). A double-blind placebo-controlled study of ArginMax, a natural dietary supplement for enhancement of female sexual function. J.Sex.Marital Therapy; 27(5): sivut 541-549.