Loikkaa: valikkoon, hakuun

Astaksantiini

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Astaksantiini on karotenoidi, joka esiintyy erilaisissa mikro-organismeissa ja merenelävissä. Se on punainen, rasvaliukoinen pigmentti, jolla ei ole A-vitamiiniaktiivisuutta. Astaksantiini on USA:ssa hyväksytty eläinten ja kalarehun väriaineeksi ja EU:ssa elintarvikeväriksi.

Astaksantiinin luontaiset lähteet ovat levät, hiiva, lohi, nieriä, krilli, katkaravut ja ravut. Paras lähde on Haematococcus pluvialis-mikrolevä. Se on vihreä mikrolevä, joka muodostaa ja varastoi astaksantiinia stressiolosuhteissa, kuten korkea suolapitoisuus, typpivaje, korkea lämpötila ja runsas valo. Kaupallisiin tarkoituksiin astaksantiini tulee Pfaffia-hiivasta, Haematococcus-levästä ja kemiallisen synteesin kautta (Ambati ym. 2014).
Astaksantiinijauhetta

Astaksantiinijauhetta

Vaikuttavat aineet

Astaksantiinin rakenteessa olevista monista kaksoissidoksista johtuen se esiintyy erilaisina stereo-isomeereinä, geometrisinä isomeereinä, vapaana ja esteröitynä. Kaikkia näitä muotoja löytyy luontaisista lähteistä, mutta stereoisomeerit (3S, 3′S) ja (3R 3′R) ovat yleisimpiä. Haematococcus tekee (3S, 3′S)-muotoa, kun taas hiiva Xanthophyllomyces dendrorhous tekee (3R, 3′R)-isomeeriä. Synteettinen astaksantiini sisältää isomeerit (3S, 3′S) (3R, 3′S) ja (3R, 3′R).

Vaikutus ja käyttö

1. Antioksidanttiaktiivisuus

Astaksantiini suojasi parhaiten vapailta radikaaleilta rotilla tehdyssä kokeessa. Antioksidanttiteho oli kymmenen kertaa parempi kuin zeaksantiinilla, luteiinilla, kantaksantiinilla, beta-karoteenilla ja sata kertaa parempi kuin alfa-tokoferolilla (E-vitamiini).

2. Lipidiperoksidaatiota estävä vaikutus

Astaksantiinin molekyylirakenne tekee mahdolliseksi sen toimimisen sekä solumembraanin sisä- että ulkopuolella. Näin se pystyy suojaamaan soluja useilla mekanismeilla esim. sieppaamalla singlettihappea, sieppaamalla vapaita radikaaleja estäen ketjureaktioita, estämällä lipidiperoksidaatiota, mikä suojaa solumembraania, parantamalla immuunivasteen toimintaa ja säätelemällä geeniekspressiota.

3. Anti-inflammatorinen vaikutus

4. Anti-diabeettinen vaikutus

Diabetekseen liittyy usein korkea oksidatiivinen stressi.

5.Suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan

6. Suojaa syöpää vastaan

7. Immuunivasteen tehostaminen

Astaksantiinin suositeltu annos on 2–4 mg/vrk. Haittavaikutuksia ei ole raportoitu annoksella 6 mg/vrk aikuisilla.

Käytössä huomioitavaa

Astksantiini imeytyy tehokkaimmin otettuna aterian yhetydessä, koska imeytyminen vaatii rasvaa.


Lähteet

Ambati RR, Moi PS, Ravi S, Aswathanarayana RG: Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review. Mar. Drugs 12, 128-152, 2014.