Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ero sivun ”B6-vitamiini eli pyridoksiini” versioiden välillä

Share/Save/Bookmark
Rivi 32: Rivi 32:
 
Pyridoksiinia käytetään joskus raskaudenaikaisen aamupahoinvoinnin hoitoon.  Suuret annokset voivat aiheuttaa vastasyntyneille kouristuksia. Pyridoksiinin puutos raskauden aikana haittaa sikiön hermoston muodostumista merkittävästi. (Kirksey et al, 1990). Pyridoksiini on todennäköisesti turvallinen imettäville naisille suositusannoksilla. Suurempien määrien turvallisuudesta imetyksen aikana ei ole tietoa.
 
Pyridoksiinia käytetään joskus raskaudenaikaisen aamupahoinvoinnin hoitoon.  Suuret annokset voivat aiheuttaa vastasyntyneille kouristuksia. Pyridoksiinin puutos raskauden aikana haittaa sikiön hermoston muodostumista merkittävästi. (Kirksey et al, 1990). Pyridoksiini on todennäköisesti turvallinen imettäville naisille suositusannoksilla. Suurempien määrien turvallisuudesta imetyksen aikana ei ole tietoa.
 
|info5=Eniten B6-vitamiinia sisältävät elintarvikkeet (Fineli)  http://bot.fi/bze
 
|info5=Eniten B6-vitamiinia sisältävät elintarvikkeet (Fineli)  http://bot.fi/bze
 +
 +
Tieteellisten artikkelien lyhennelmiä voi lukea PubMed:ssa http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
 
|info6=1. Amato M, Donzelli S, Lombardi M, et al. Primary hyperoxaluria: effect of treatment with vitamin B6 and shock waves. Contrib Nephrol 1987;58:190-2.
 
|info6=1. Amato M, Donzelli S, Lombardi M, et al. Primary hyperoxaluria: effect of treatment with vitamin B6 and shock waves. Contrib Nephrol 1987;58:190-2.
  

Versio 4. joulukuuta 2013 kello 07.37

Yleistä tietoa

B6-vitamiini eli pyridoksiini on vesiliukoinen vitamiini ja se toimii antioksidanttina. Se osallistuu yli sataan entsyymireaktioon soluissa, tärkeimpinä aminohappojen aineenvaihdunta, energian tuotanto ja hermovälittäjäaineiden tuotanto. Hyviä pyridoksiinin lähteitä ovat: liha, kala, sisäelimet, munankeltuainen, maitovalmisteet, kokojyvävilja, palkokasvit, vihreät vihannekset ja hiiva. Puutos on harvinaista.

Pyridoksiinia tarvitaan aminohappojen muodostuksessa eli siis valkuaisaineiden valmistamisessa. Se on tärkeä tryptofaanin metaboliassa, elimistön vasta-aineiden ja verisolujen muodostuksessa. Pyridoksiini estää verihiutaleiden kokkaroitumista, säätelee sokeriaineenvaihduntaa ja punasolujen muodostusta ja sitä tarvitaan hermoston, aivojen ja lihaksiston toiminnalle.

Vaikuttavat aineet

B6-vitamiinia tunnetaan kolme aktiivista muotoa, pyridoksiini, pyridoksaali ja pyridoksamiini. Niitä muokataan mm. maksassa ja erytrosyyteissä pyridoksaalifosfaatiksi ja pyridoksamiinifosfaatiksi, jotka puolestaan muodostavat aktiivisia entsyymeitä. Nämä koentsyymimuodot (koentsyymi on orgaaninen yhdiste, joka auttaa muodostamaan toimivan entsyymin sitoutumalla entsyymin proteiiniosaan) osallistuvat valkuaisaineiden sisältämän typen eritykseen (urean eli virtsa-aineen muodostuminen). Ne osallistuvat myös glukoosin muodostukseen aminohapoista silloin kun hiilihydraatteja ei saada riittävästi sekä osallistuvat varastohiilihydraattien pilkkomiseen energiantarpeen mukaan. Pyridoksiinin vähäisen saannin johdosta verensokeri alenee.

Pyridoksiinin koentsyymimuodot toimivat myös reaktioissa, joissa muodostuu hermojen välittäjäaineita (dopamiini, noradrenalini, adrenaliini, serotoniini, tryptamiini ja GABA), erilaisia säätelymolekyylejä kuten hormoneja, hapen ja elektronien kuljetuksessa tarvittavaa hemiä, kun tryptofaania muokataan edelleen niasiiniksi sekä valmistetaan solukalvojen fosfolipidejä, perimän rekenneosasia nukleiinihappoja ja sappihappoja.

Vaikutus ja käyttö

B6-vitamiinin puutos vaikuttaa ennen kaikkea proteiinien ja aminohappojen aineenvaihduntaan ja sen tarve lisääntyy proteiinin saannin kasvaessa. Puutosoireita ovat väsymys sekä iho- hermosto- ja verenkuvamuutokset. Iho-oireita tavataan hilseilevänä ihotulehduksena erityisesti suun ja nenän ympärillä. Hermosto-oireet ilmenevät ärtyneisyytenä, kouristeluna, masentuneisuutena, mielialan muutoksina ja pahoinvointina. Lievä puutos liittyy useimmiten huonoon ravitsemukseen ja samanaikaiseen muiden vitamiinien puutteeseen. Puutos voi olla myös seurausta liiallisesta alkoholin käytöstä ja harvinaisena myös ehkäisypillerien käytöstä. Ääritapauksissa B6-vitamiinin puute voi aiheuttaa pienisoluisen (hypokromisen mikrosyyttisen) anemian. B6-vitamiinin puutetta esiintyy harvoin. Vakavan ja kroonisen vitamiinin puutteen oireina esiintyy väsymystä, ääreishermosto-oireita, kieli- ja suutulehdusta sekä vastustuskyvyn heikkenemistä. Oireet voidaan nopeasti hoitaa pyridoksiinilla.

Pyridoksiinia käytetään tutkimustiedon perusteella: pyridoksiinin puutteen ehkäisyyn ja hoitoon, Sideroblastisen anemian hoitoon ja laskimonsisäisenä lääkityksiä eräiden kohtausten hoitoon. Pyridoksiini on todennäköisesti tehokas alentamaan korkeaa veren homokysteiinitasoa. Homokysteiini on sydän ja verisuonitautien riskitekijä.

Tutkimuksissa on saatu viitteitä pyridoksiinin tehosta seuraavissa tiloissa:

• Lievittää raskaudenaikaisia vatsavaivoja ja oksentelua. Vaikutus osoitettu etenkin voimakkaan pahoinvoinnin lievittämisessä.  
• Lievittää kuukautisia edeltävän oireyhtymän (PMS) oireita (rintojen kipu, mielialan heilahtelu ja masennus). Hoidossa tulee käyttää pienintä tehokasta annosta haittavaikutusten välttämiseksi.
• Munuaiskivien ehkäisy. On olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että pyridoksiini yksin tai yhdistettynä magnesiumiin voi vähentää munuaiskivien riskiä henkilöillä, joilla on oksalaattipitoisuus on perinnöllisen syyn vuoksi koholla. 
• Lieventää liikehäiriöitä (tardiivi dyskinesia) mielialalääkkeitä käyttävillä.
• Käytöshäiriöt lapsilla, joilla on alhainen aivojen serotoniinitaso.
• Vähentää keuhkosyövän riskiä tupakoivilla miehillä.
• Silmänpohjan rappeuma. Jotkut tutkimukset osoittavat, että pyridoksiini yhdessä foolihapon ja B12-vitamiinin kanssa voi auttaa ehkäisemään silmänpohjan rappeumaa.

Hoitokokeiluista huolimatta pyridoksiini on mahdollisesti tehoton autismin, rannekanavaoireyhtymän ja Alzheimerin taudin hoidossa eikä sen voi sanoa ehkäisevän infarktin uusiutumista. Näyttö on heikkoa myös muistihäiriöissä ja kognitiivisten toimintojen kohentamisessa yli 65 vuotiailla.

Pyridoksiinin käyttöä seuraavissa tiloissa on tutkittu, mutta tutkimusaineiston vähäisyyden vuoksi tieteellistä arvioita tehosta ei voi vielä tehdä seuraavissa tiloissa: Verisuonten tukkeuman uusiutumisen ehkäisy pallolaajennuksen jälkeen, immuunijärjestelmän vahvistaminen, lihaskouristuksien ehkäisy, silmävaivat, munuaisvaivat, yölliset jalkakrampit, niveltulehdus, allergiat, astma, tarkkaavaisuus-ylivilkkaushäiriö (ADHD), Lymen tauti, diabeettiset hermostovaivat ja vinkristiinihoidon aiheuttamat hermosto-ongelmat.

Käytössä huomioitavaa

Saantisuositus miehillä 1,6 mg/vrk ja naisilla on 1,2 mg/vrk, kuitenkin raskauden aikana tarve kasvaa ja suoritus on 1,5 mg/vrk ja imettäville 1,6 mg/vrk.

Päivittäisen käytön turvallinen yläraja EFSA:n arvion mukaan on iän mukainen: 1-3 vuotiaille 5 mg/vrk, 4-6 vuotiaille 7 mg/vrk, 7-10 vuotiaille 10 mg/vrk, 11-14 vuotiaille 15 mg/vrk, 15-17 vuotiaille 20 mg/vrk ja aikuisille 25 mg/vrk.

Pyridoksiini todennäköisesti turvallista useimmille ihmisille, muuta voi suurina annoksina aiheutta joillekin pahoinvointia, oksentelua, vatsakipuja, ruokahaluttomuutta, päänsärkyä, pistelyä ja uneliaisuus. Pitkäaikainen käyttö suurina annoksina (yli 100 mg/vrk) saattaa olla vaarallista ja saattaa aiheuttaa keskushermosto-ongelmia; oireet tulevat vasta viiveellä. Erittäin suuret vitamiiniannokset (< 2 g/vrk) heikentävät hienomotoriikkaa.

Pyridoksiinia käytetään joskus raskaudenaikaisen aamupahoinvoinnin hoitoon. Suuret annokset voivat aiheuttaa vastasyntyneille kouristuksia. Pyridoksiinin puutos raskauden aikana haittaa sikiön hermoston muodostumista merkittävästi. (Kirksey et al, 1990). Pyridoksiini on todennäköisesti turvallinen imettäville naisille suositusannoksilla. Suurempien määrien turvallisuudesta imetyksen aikana ei ole tietoa.

Lisätietoa

Eniten B6-vitamiinia sisältävät elintarvikkeet (Fineli) http://bot.fi/bze

Tieteellisten artikkelien lyhennelmiä voi lukea PubMed:ssa http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

Lähteet

1. Amato M, Donzelli S, Lombardi M, et al. Primary hyperoxaluria: effect of treatment with vitamin B6 and shock waves. Contrib Nephrol 1987;58:190-2.

2. Baxter P, Aicardi J. Neonatal seizures after pyridoxine use. Lancet 1999;354:2082-3.

3. Bernstein AL. Vitamin B6 in clinical neurology. Ann N Y Acad Sci 1990;585:250-60.

4. Bonaa KH, Njolstad I, Ueland PM, et al. NORVIT: Homocysteine lowering and cardiovascular events after acute myocardial infarction. N Enlg J Med 2006;354:1578-88.

5. Brenner A. The effects of megadoses of selected B complex vitamins on children with hyperkinesis: controlled studies with long-term follow-up. J Learn Disabil 1982;15:258-64.

6. Collipp PJ, Goldzier S III, Weiss N, et al. Pyridoxine treatment of childhood bronchial asthma. Ann Allergy 1975;35:93-7.

7. De Souza MC, Walker AF, Robinson PA, Bolland K. A synergistic effect of a daily supplement for 1 month of 200 mg magnesium plus 50 mg vitamin B6 for the relief of anxiety-related premenstrual symptoms: a randomized, double-blind, crossover study. J Womens Health Gend Based Med 2000;9:131-9.

8. Findling RL, Maxwell K, Scotese-Wojtila L, et al. High-dose pyridoxine and magnesium administration in children with autistic disorder: an absence of salutary effects in a double-blind, placebo-controlled study. J Autism Dev Disord 1997;27:467-78.

9. Hansen CM, Shultz TD, Kwak HK, et al. Assessment of vitamin B-6 status in young women consuming a controlled diet containing four levels of vitamin B-6 provides an estimated average requirement and recommended dietary allowance. J Nutr 2001;131:1777-86.

10. Haslam RHA, et al. Is there a role for megavitamin therapy in attention deficit hyperactivity disorder? Advances Neurol 1992;58:303-10.

11. Hill MJ. Intestinal flora and endogenous vitamin synthesis. Eur J Cancer Prev 1997;6:S43-5.

12. Lange H, Suryapranata H, De Luca G, et al. Folate therapy and in-stent restenosis after coronary stenting. N Engl J Med 2004;350:2673-81.

13. Lerner V, Miodownik C, Kaptsan A, et al. Vitamin B(6) in the treatment of tardive dyskinesia: a double-blind, placebo-controlled, crossover study. Am J Psychiatry 2001;158:1511-4.

14. Luchsinger JA, Tang MX, Miller J, et al. Relation of higher folate intake to lower risk of Alzheimer disease in the elderly. Arch Neurol 2007;64:86-92.

15. McCarty MF. High-dose pyridoxine as an 'anti-stress' strategy. Med Hypotheses 2000;54:803-7.

16. McMahon JA, Green TJ, Skeaff CM, Knight RG, Mann JI, Williams SM. A controlled trial of homocysteine lowering and cognitive performance. N Engl J Med 2006;354:2764-72.

17. Pool KD, Feit H, Kirkpatrick J. Penicillamine-induced neuropathy in rheumatoid arthritis. Ann Intern Med 1981;95:457-8.

18. Raskin HN, Fishman RA. Pyridoxine-deficiency neuropathy due to hydralazine. N Engl J Med 1965;273:1182-5.

19. Rattan V, Sidhu H, Vaidyanathan S. Effect of combined supplementation of magnesium oxide and pyridoxine in calcium-oxalate stone formers. Urol Res 1994;22:161-5.

20. Schaumburg H, Kaplan J, Windebank A. Sensory neuropathy from pyridoxine abuse. A new megavitamin syndrome. N Engl J Med 1983;309:445-8.

21. Schnyder G, Roffi M, Flammer Y, et al. Effect of homocysteine-lowering therapy with folic acid, vitamin B12, and vitamin B6 on clinical outcome after percutaneous coronary intervention. The Swiss Heart Study: A randomized controlled trial. JAMA 2002;288:973-9.

22. Schnyder G, Roffi M, Pin R, et al. Decreased rate of coronary restenosis after lowering of plasma homocysteine levels. N Engl J Med 2001;345:1593-600.

23. Sur S, Camara M, Buchmeier A, et al. Double-blind trial of pyridoxine (vitamin B6) in the treatment of steroid-dependent asthma. Ann Allergy 1993;70:147-52.

24. Toole JF, Malinow MR, Chambless LE, et al. Lowering homocysteine in patients with ischemic stroke to prevent recurrent stroke, myocardial infarction, and death: the Vitamin Intervention for Stroke Prevention (VISP) randomized controlled trial. JAMA 2004;291:565-75.

25. Tremblay R, Bonnardeaux A, Geadah D, et al. Hyperhomocystinemia in hemodialysis patients: effects of 12-month supplementation with hydrosoluble vitamins. Kidney Int 2000;58:851-8.

26. Ueland PM, Refsum H, Beresford SA, Vollset SE. The controversy over homocysteine and cardiovascular risk. Am J Clin Nutr 2000;72:324-32.

27. van der Griend R, Biesma DH, Haas FJLM, et al. The effect of different treatment regimens in reducing fasting and postmethionine-load homocysteine concentrations. J Int Med 2000;248:223-9.

28. van der Vange N, van der Berg H, Kloosterboer HJ, Haspels AA. Effects of seven low-dose combined contraceptives on vitamin B6 status. Contraception 1989;40:377-84.

39. Vasile A, Goldberg R, Kornberg B. Pyridoxine toxicity: report of a case. J Am Osteopath Assoc 1984;83:790-1.

30. Vutyavanich T, Wongtra-ngan S, Ruangsri R. Pyridoxine for nausea and vomiting of pregnancy: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Obstet Gynecol 1995;173:881-4.

31. Will EJ, Bijvoet OL. Pyridoxine therapy of adult primary oxalosis. Proc Eur Dial Transplant Assoc 1979;16:727-8.¨

32. Wyatt KM, Dimmock PW, Jones PW, Shaughn O'Brien PM. Efficacy of vitamin B6 in the treatment of premenstrual syndrome. BMJ 1999;318:1375-81.