Loikkaa: valikkoon, hakuun

Boswellia serrata

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 14. marraskuuta 2013 kello 08.26 – tehnyt YHolm (keskustelu | muokkaukset)

Yleistä tietoa

Boswellia serrata Roxb. Excolebr kuuluu perinteisiin ayurveda-lääkekasveihin (frankincense), joilla on vuosituhansien käyttöhistoria Intiassa ja myös kiinalaisessa lääketieteessä. Siitä käytetään kumihartsia, joka tunnetaan esim. nimellä guggul.

Boswelliaa on perinteisesti käytetty ihon hoidossa, aknessa, bakteeri- ja sieni-infektioissa, haavojen hoidossa sekä suonikohjuissa. Boswelliaa on käytetty Kauko-Idässä myös emotionaalisen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Faaraoiden aikoina boswelliaa (=Olibanum) käytettiin osana palsamointiin käytettyä sekoitusta.
Boswellia-serrata.jpg


Vaikutus ja käyttö

Länsimaisen ajattelumallin mukaisesti halutaan selvittää vaikutusmekanismeja, jotta voitaisiin ymmärtää ja hyväksyä ilmiöitä. Intialaisen Boswelliapensaan pihkan yhdisteiden on havaittu estävän tulehdusvälittäjäaineiden kuten leukotrieenien synteesiä. Koe-eläin- ja laboratoriotutkimuksissa on saatu myönteisiä vaikutuksia erilaisissa tulehdustiloissa kuten tulehduksellisissa suolistosairauksissa, reumassa ja nivelrikossa.

Boswellialla on suoritettu joukko tutkimuksia sen eri yhdisteillä. Näillä kullakin on saatu selviä vaikutuksia erilaisissa tiloissa. Boswellian kiinnostavin alue liittyy tulehduksellisiin tiloihin, kuten astman, reuman, nivelrikon ja yleisesti tulehduskipu oireiden lievittämiseen. Perinteisten tulehduskipulääkkeiden haittoina esiintyy pitkään käytettynä vatsa- ja suolikanavan ärsytystä ja haavautumia. Lääkekehityksessä on keskitytty vähentämään kipulääkkeiden mahaärsytystä. Boswellialla ei ole havaittu samaa mahaa ärsyttävää vaikutusta. Tämä on yksi syy miksi siitä ollaan oltu kiinnostuneita.

Boswelliasta on eristetty useita yhdisteitä, joiden vaikutuksia on testattu eri tutkimuksin. Boswellian ehkä kiinnostavin yhdiste on niin sanottu AKBA (asetyyli-keto-beta-boswelliinihappo), jota esiintyy luontaisesti vain pienenä pitoisuutena boswelliasta eristetyissä raaka-aineissa. 5–loxin niminen AKBA-boswellia on yli kymmenkertaiseksi väkevöitettyä AKBA-yhdiste. Sen vaikutus ulottuu kipu –ja tulehdusmekanismien säätelyyn. Tämä mekanismi on havaittu uusimmilla tutkimusmenetelmillä, joissa selvitettiin 5-loxin boswellian AKBA-yhdisteen vaikutusta tulehduksen ja kivun tuottamiseen osallistuvien ihmisgeenien aktivoitumiseen. Tällä hyvin modernilla menetelmällä 5-loxin boswellian on osoitettu vähentävän kipu- ja tulehdustekijöiden syntymistä. Koe-eläinkokeet ovat vahvistaneet tämän mekanismin toimivuuden.

5-loxin boswellian vaikutustie kehossa on eri kuin perinteisten kipu- ja tulehduslääkkeiden. Se selittää osin vatsaystävällisyyttä. Sillä on myös niveliä suojaava vaikutus. Boswelliaa on käytetty eniten länsimaissa juuri niveltuotteissa, usein yhdessä muiden niveliä rakentavien tai suojaavien yhdisteiden kanssa. Nivelrikko tapauksissa nivelissä esiintyy lähes aina tulehdustila, joka rapauttaa nivelen rakenteita.

Käytössä huomioitavaa

5-loxin boswellia on hyvin siedetty nivelrikossa, suolistotulehduksissa sekä astmassa. Raskaana olevat sekä imettävät eivät voi käyttää boswelliaa. Boswelliaa käytetään 50 -1200 mg päivässä yhdisteestä riippuen. 5-loxin boswellian annostus on 50 mg päivässä. Boswellia voi aiheuttaa pahoinvointia ja jotkin boswelliayhdisteet voivat myös ärsyttää mahan limakalvoja, 5-loxin boswellialla tätä ei ole havaittu.

Boswellian on havaittu alentavan lievästi kolesteroli- ja triglyseriditasoja, minkä takia kolesterolilääkkeitä käyttävien on tarkkailta lääkkeiden tehoa. Boswellia voi tehostaa joidenkin astmaan käytettyjen tulehduslääkkeiden vaikutusta, kuten Singulairin.


Lähteet

1. Sashwati Roy et al. Human Genome Screen to Identify the Genetic Basis of the Anti-inflammatory Effects of Boswellia in Microvascular Endothelial Cells, DNA and Cell Biology Apr 2005, Vol. 24, No. 4 : 244 -255

2. Safayhi H, Mack T, Sabieraj J, et al. Boswellic acids: novel, specific, nonredox inhibitors of 5-lipoxygenase. J Pharm Exper Ther 1992;261(3):1143-1146.

3. Gupta I, Gupta V, Parihar A, et al. Effects of Boswellia serrata gum resin in patients with bronchial asthma: results of a double-blind, placebo-controlled, 6-week clinical study. Eur J Med Res 1998;3(11):511-514.

4. Kimmatkar N, Thawani V, Hingorani L, et al. Efficacy and tolerability of Boswellia serrata extract in treatment of osteoarthritis of knee - A randomized double blind placebo controlled trial. Phytomedicine 2003;10(1):3-7