Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kalsium

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 9. joulukuuta 2013 kello 15.15 – tehnyt STerala (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |info3=Kalsium on elimistön yleisin kivennäisaine ja sitä tarvitaan lukuisissa elimistön normaalia toimintaa ylläpitävissä prosesseissa. Valtaosa elimistö...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa


Vaikutus ja käyttö

Kalsium on elimistön yleisin kivennäisaine ja sitä tarvitaan lukuisissa elimistön normaalia toimintaa ylläpitävissä prosesseissa. Valtaosa elimistön 1000-1200 grammasta kalsiumia on kudoksiin sitoutuneena ja vain Kalsiumia saadaan maidosta ja maitotaloustuotteista, lehti- ja parsakaalista, mantelista, soijasta, pähkinöistä, kivennäisvesistä, ruotoineen syötävistä kaloista ja täydennetyistä elintarvikkeista, kuten soijavalmisteista tai tuoremehuista, joihin on lisätty kalsiumia. Kalsiumin imeytymiseen vaikuttaa elimistän D-vitamiinitaso, ikä, hormoonitasapaino, mahan pH ja ravinnon valkuaisaine- ja kuitupuitoisuus.

Kalsiumin puutos aiheuttaa luiden haurastumista eli osteoporoosia, tuntohäiriöitä ja lihaskramppeja. Runsaasta maitotaloustuotteiden käytöstä huolimatta luuston heikentyminen on yleistynyt Suomessakin merkittävästi. Tälle voi olla yhtenä selityksenä se, että kalsiumin imeytymiseen suolistosta tarvitaan D-vitamiinia ja magnesiumia ja sen kudoksiin sitoutumiseen tarvitaan K-vitamiinia, eikä niiden saanti kaikilla ole optimaalisella tasolla.

Käytössä huomioitavaa