Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kardemumma

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 21. elokuuta 2014 kello 18.33 – tehnyt HMykra (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |pointti=Kardemumma saattaa laihduttaa auttamalla kehoon kertyneitten ylimääräisten rasvojen poistumista ja tuo helpotusta turvotukseen lisäämällä virtsaner...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Kardemumma (Elettaria cardamomum) on ruohovartinen kasvi, jonka siemeniä käytetään mausteena. Se n kaikki monivuotisia, noin 2–4 metriä korkea kasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena Intian sademetsissä.

Kardemummapensaan lehdet ovat soikeita ja noin 2,5 metriä pitkiä, joiden tyvessä on kardemumman siemenpalkoja. Palot ovat noin 1,5 cm pitkiä ja muodoltaan venemäisiä. Siemenet leikataan käsin irti pensaan juuresta juuri ennen kuin ne ehtivät kypsyä. Vihreä kardemumma poimitaan kaikkein raaimpina ja käsitellään värin säilymisen vuoksi. Valkoinen kardemumma poimitaan kypsempänä ja valkaistaan rikkidioksidilla. Myös kellertävä kardemumma poimitaan kypsempänä, mutta se kuivataan auringossa.

1400- luvun jälkeen arabit maustoivat Gahwaksi kutsumaansa juomaa kardemumman palolla kaatokannun nokassa. Myöhemmin mustaa arabiviiniä alettiin sitten kutsua rahvaanomaisesti kahviksi.

Pointti

Kardemumma saattaa laihduttaa auttamalla kehoon kertyneitten ylimääräisten rasvojen poistumista ja tuo helpotusta turvotukseen lisäämällä virtsaneritystä.


Vaikutus ja käyttö

Kardemummaa käytetään helpottamaan ruoansulatushäiriöitä, se vähentää röyhtäilyä, närästystä sekä oksentelua. Kardemumma on sopiva yskänrohdoksi sekä vilustumisoireisiin. Myös keuhkoputkentulehdukseen käytetään kardemummaa.

Kardemumman pureskelu auttaa hengityksen raikastamisessa.

Käytössä huomioitavaa

Lisätietoa

Sinikka Piippo / www.Huippukuntoon.fi , professori, kasvitieteilijä ja kasvilääkinnän asiantuntija; http://www.huippukuntoon.fi/ravitsemus/terveytt%C3%A4-joulun-mausteista