Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kasvisterolit

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 24. elokuuta 2014 kello 15.18 – tehnyt HMykra (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |pointti=Kasvisterolit, esim. kampesteroli, sitosteroli ja stigmasteroli ovat luonnollisia kasvin ainesosia, jotka muistuttavat osittain eläinperäistä sterolia,...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Ravinnon tulee aina toimia ensisijaisesti optimaalisen sterolin lähteenä, mutta on vaikea saada sitä pelkästään ravinnosta. Kasvissyöjät muodostavat eniten saavan joukon keskimääräisestä 180-460 mg päiväannoksen määrästä. Kasviravinnossa sterolit ovat sidoksissa kuituun, mikä rajoittaa niiden vaikutusta. Terveysvaikutteiset levitteet ja jogurtit, joihin on lisätty sterolia toimivat hyvänä sterolin lähteenä.

Kolesterolia alentavat statiinit vaikuttavat toisin kuin sterolit. Statiinit ehkäisevät maksan entsyymitoimintaa, minkä vuoksi kolesterolia muodostuu ja erittyy verenkiertoon normaalia vähemmän.

Pointti

Kasvisterolit, esim. kampesteroli, sitosteroli ja stigmasteroli ovat luonnollisia kasvin ainesosia, jotka muistuttavat osittain eläinperäistä sterolia, kolesterolia.

Vaikuttavat aineet

Kasvisterolit vähentävät kolesterolin imeytymistä, mikä koskee sekä ravinnosta tulevaa kolesterolia, että maksassa muodostuvaa kolesterolia, joka erittyy suolistoon sapen kautta. Näin kolesterolin imeytyminen vähenee ja sen poistuminen suoliston kautta tehostuu.

Vaikutus ja käyttö

Hyödyt kolesterolitason alentamiseen, mikä alentaa merkittävästi sepelvaltimotaudin riskiä. Sterolipitoisen ruokavalion avulla on mahdollista alentaa LDL-kolesteroli tasoa 15 prosenttia. Kasvisterolit vaikuttavat vieläkin tehokkaammin tyypin 2 diabeetikkojen kohdalla, tehdyssä tutkimuksessa niiden havaittiin alentavan tyypin 2 diabeetikkojen LDL-kolesterolitasoa 26,8% kun terveiden kohdalla taso aleni 15 %. Annostus: 1-3 g päivässä

Käytössä huomioitavaa

Sterolien vaikutusta ja käyttöturvallisuutta käsitellyt 32 hengen asiantuntijaryhmä päätyi tulokseen, että nykyisen tietämyksen mukaan kasvisterolien käyttöä voidaan suositella LDL-kolesterolitason alentamiseen kohonneen sepeltautivaltimotautiriskin omaaville henkilöille. (Katan MN et al. Mayo Clin Proc 2003:78:965-978)

Lisätietoa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, eniten ja vähiten sisältävät elintarvikkeet: http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2254&lang=fi

Lähteet

1. Tri Brewer S., Vitamiinit, kivennäisaineet ja yrttivalmisteet, Kariston kirjapaino Oy, Hämeenlinna 2011