Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koiruoho eli mali

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 15. elokuuta 2014 kello 18.35 – tehnyt HMykra (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |pointti=Koiruoho on yksi kaikkein vanhimpia rohtokasveja: sitä on suositeltu mm. ruokahaluttomuuteen ja suolistoloisten häätämiseen sekä kuukautiskipuihin. ...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Koiruoho eli Mali, Artemisia absinthium on monivuotinen, usein tyvestä puutunut marnoiden suvun kasvi. Mali kasvaa luonnonvaraisena laajalti Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa. Kasvupaikka on kuivahko, kuten kedot, hietikot ja tienvarret.

Pointti

Koiruoho on yksi kaikkein vanhimpia rohtokasveja: sitä on suositeltu mm. ruokahaluttomuuteen ja suolistoloisten häätämiseen sekä kuukautiskipuihin.

Vaikuttavat aineet

Koiruohon haihtuva eteerinen öljy sisältää pääkomponentteina isotujonia ja tujolia sekä karvasaineita, joista eniten absintiinia ja artabsiinia. Haihtuvassa öljyssä on myös fellandreenia ja kadineenia. Koiruohon sisältämillä atsuleeneilla on tulehduksia ehkäisevä sekä kuumetta laskeva vaikutus.

Vaikutus ja käyttö

Rohdoksi kerätään kukinta-aikaisia lehtiä ja versojen kärkiä. Koiruoho kuuluu lääkeluettelon kasveihin ja rohdosten valmistus tapahtuu lääketehtaissa.

Nykyisin koiruohon käyttöalueita ovat mahanesteiden ja sapen erityksen lisääminen sekä ruokahaluttomuus. Käytetään korkeintaan muutama päivä kerrallaan.

Karvasaineista tulee kasvin erittäin karvas maku, mutta niillä on ruokahalua ja ruuansulatusta edistävä vaikutus. Tujoni ehkäisee ilmavaivoja, toimii matolääkkeenä ja edistää kuukautisten alkamista.

Perinteisessä kiinalaisessa lääkinnässä kerämarunaa, (Artemisia annual) malin sukulaislajia on käytetty malarialääkkeenä.

Käytössä huomioitavaa

N. 35% eteerisestä öljystä on tujonia, joka liiallisesti käytettynä on hermomyrkky ja aiheuttaa riippuvuutta. Yliannostukset ja jatkuva koiruohon käyttö voivat aiheuttaa kouristuksia, oksentelua, huimausta, kramppeja ja hourailua. Koiruohosta eristettyä eteeristä öljyä ei saa käyttää sisäisesti.

Absinttiliköörin valmistus kiellettiin Sveitsissä ja Ranskassa 1900-luvun alussa koska sen pitkäaikainen käyttö aiheuttaa muistin menetystä Lasten ja odottavien äitien sekä myös imetysaikana tulee välttää koiruohon käyttöä. Koiruohosta on olemassa muotoja, jotka eivät sisällä lainkaan tujonia.

Lisätietoa

Yrttitarha: http://www.yrttitarha.fi/kanta/koiruoho/

Lajituntemuksen oppimisympäristö koiruoho, mali: http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=5522

Luontoportti: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/mali

Lähteet

1. Holm Y., Hiltunen R. Lääkkeitä luonnosta, Palmenia kustannus,2003 Tammer-Paino Oy

2. Piippo S. Luonnon lääkeyrtit 3, Tammi 2004