Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ero sivun ”Lykopeeni” versioiden välillä

Share/Save/Bookmark
(Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |pointti=Lykopeenin lähteitä tomaatin lisäksi ovat vesimeloni, verigreippi, guava, papaija ja kaki. Tärkeää on samalla nauttia esim. pähkinöitä, oliiviöl...)
 
(ei mitään eroa)

Nykyinen versio 8. kesäkuuta 2015 kello 15.39

Yleistä tietoa

Lykopeeni on kasvisten punainen karotenoidien ryhmän väripigmentti, joka antaa punaisen värin tomaatille, vesimelonille ja punaiselle greipille. Se on erittäin tehokas kasvioksidantti, jota pidetään terveyttä edistävänä ja sairauksia ehkäisevänä yhdisteenä. Vapaita radikaaleja tutkivien fyysikkojen mukaan se on antioksidanttina kaksi kertaa tehokkaampi kuin beetakaroteeni ja sata kertaa vahvempi kuin E-vitamiini. Lykopeenin ylivoimaisesti paras lähde on tomaatti (Lycopersicon esculemtum)

Pointti

Lykopeenin lähteitä tomaatin lisäksi ovat vesimeloni, verigreippi, guava, papaija ja kaki. Tärkeää on samalla nauttia esim. pähkinöitä, oliiviöljyä tai juustoa, näin lykopeeni imeytyy parhaiten.

Vaikuttavat aineet

Lykopeeni säätää geenien rakenteita ja toimintoja muun muassa syöpää vastaan. Elimistö ei itse kykene tuottamaan lykopeenia, mutta se käyttää ravinnosta tai lisäravinteista saatua lykopeenia terveyden edistämiseen.

Lykopeeni (n. 5 mg/vrk) ja C-vitamiini ovat erityisesti suositeltavia eturauhassyövässä. Katsausartikkeli vuodelta 2008 Cancer Letter-julkaisussa raportoi erityyppisistä tutkimuksista, joissa myös muut syöpätyypit saattavat reagoida lykopeeniin.

Tomaattien lykopeeni saattaa myös epäsuorasti alentaa ikääntymiseen liittyvän silmänpohjan rappeuman riskiä torjumalla luteiini hapettumista, niin että luteiini pääsee verkkokalvolle hapettumattomassa, suojaavassa muodossaan.

Vaikutus ja käyttö

Tomaattijalosteiden - ketsupin ja tomaattikastikkeiden - lykopeeni imeytyy verenkiertoon parhaiten, kun niiden kanssa nautitaan vähän rasvaa, mielellään rypsi- tai oliiviöljyn kanssa, sillä lykopeeni on rasvaliukoinen vitamiini. Lykopeeni ei tuhoudu kuumennettaessa. Kaksi tomaattikastikeateriaa viikossa Giovannuccin jatkotutkimuksessa vuonna 1999 osoittti luottavinta merkkiä alentuneesta eturauhassyövän vaarasta. Verrattuna muihin elimistöön tehokkaasti varastoituvien karotenoideihin lykopeenipitoisuus tippuu varsin nopeasti, joten ruokavalioon suositellaan päivittäin lykopeenia sisältäviä aineita.

Käytössä huomioitavaa

Käsitellyt tomaatit ovat syövän ehkäisyssä tehokkaampia kuin tuoreet. Eli sama määrä kuumennettua tomaattia sisältää 2-8 kertaa enemmän käytettävää lykopeenia. Vaikka C-vitamiinia tuhoutuukin, niin kuumennus tehostaa antioksidanttien toimintaa ja näin ollen lisää saatavia hyötyjä.

Tomaatteja ei tule lämmittää alumiinisissa astioissa. Tomaattien happo voi liuottaa metallia ruokaan.

Lisätietoa

Herkkuketsupit: http://pikkumyynketsuppi.fi/lykopeeni/

Lähteet

1. The American Journal of Clinical Nutrition: 2003 http://ajcn.nutrition.org/content/77/1/133.abstract

2. http://www.hmdb.ca/metabolites/HMDB03000

3. Superruokaa Steven Pratt, M.D., Kathy Matthews Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2006

4. Superruokaa - maailman terveellisimpiä ruoka-aineita Tonia Reinhard, Kustannusosakeyhtiö Tammi, Helsinki 2010