Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mustaselja

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 12. heinäkuuta 2014 kello 18.14 – tehnyt HMykra (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |pointti=Mustaseljassa on erittäin paljon kaliumia, joka on hyväksi sydän- ja reumasairaille. Mustaseljamehussa on viruksia tuhoavia tai niiden lisääntymi...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Mustaselja, Sambucus nigra, kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Euroopassa enintään 10 m korkeaksi ja syksyisin sen marjoja käytetään mehuihin, teehen, kotiviineihin sekä hilloihin.

Monipuolista seljaa on kutsuttu talonpojan kotiapteekiksi.

Pointti

Mustaseljassa on erittäin paljon kaliumia, joka on hyväksi sydän- ja reumasairaille.

Mustaseljamehussa on viruksia tuhoavia tai niiden lisääntymistä estäviä ainesosia, jotka voivat vaikuttaa nuhakuume- ja flunssaoireiden kestoa.

Vaikuttavat aineet

Mustaseljan kukissa on tanniineja, kaliumia, lima-aineita, flavonoideja, fenolihappoja. Marjoissa on A- ja C-vitamiineja, kaliumia, flavonoideja ja rautaa. Kuoren koostumus on samanlainen kuin marjojen.

Vaikutus ja käyttö

Rohdoksena käytetään kuivatettuja kukkia yrttiteehen ja keitteisiin, kypsiä marjoja mehuihin ja siirappeihin.

Mustaseljan marjat ja kukat ovat limaa irrottavia ja hikoilua lisääviä, joten ne auttavat kuumeen alentamiseen ja puhdistamaan elimistöä myrkyistä. Niitä on käytetty myös heinänuhan, poskiontelotulehduksen ja keuhkopussintulehdusten hoitoon.

Mustaseljaa tutkittiin 1990 Bulgariassa ja havaittiin sen tehoavan myös Herpes simplex virukseen. Mehu lisää elimistön kykyä vastustaa vilustumissairauksia; annos: 1-2 dl kylmänä vuodenaikana / pv. Norjassa ja Saksassa on saatu hyviä kokemuksia mehun käytöstä mm. kasvojen kolmoishermosäryn ja iskiaksen hoidoissa.

Mustaseljakeite suu- ja kurlausvetenä hillitsee kurkkutulehduksia ja vähentää kipuja, kun ikenet jomottavat ja ovat turvoksissa.

Mustaselja poistaa kuukautisten alkua edeltävää nesteen kerääntymistä.

Juurikeite ulkoisesti käytettynä saattaa tehota ihmisen päätäihin.

Käytössä huomioitavaa

Mustaseljan raa’at marjat ovat myrkyllisiä ja mehua on juotava vain suositeltu annos. Ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Liiallisen tai pitkään jatkuneen käytön jälkeen elimistö menettää virtsan kautta paljon kaliumia.

Lisätietoa

Lajituntemuksen oppimisympäristö, mustaselja: http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=8740&image_id=8748&prms=

Lähteet

1. Tri Brewer S., Vitamiinit, kivennäisaineet ja yrttivalmisteet, Kariston kirjapaino Oy, Hämeenlinna 2011

2. Holm Y., Hiltunen R. Lääkkeitä luonnosta, Palmenia kustannus,2003 Tammer-Paino Oy

3. Vogel A., Yrttikirja, Ykkös-Offset Oy, Vaasa 1998