Loikkaa: valikkoon, hakuun

Osterivinokas

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Osterivinokkaan (Pleurotus ostreatus) nimi tulee siitä, että se on kaksikuorisen nilviäisen kanssa samannäköinen. Osterivinokas on erikoinen sieni sen vuoksi, että se vangitsee ja käyttää ravinnokseen sukkulamatoja saadakseen typpeä eli on lihansyöjä. Sienen väri vaihtelee kermanvaaleasta harmahtavan ruskeaan tai violettiin. Malto on valkea ja hieman sitkeä syödessä. Osterivinokkaan muoto on simpukkamainen, lakki on kupera ja voi kasvaa hyvinkin kookkaaksi jopa 25-senttiseksi. Sienen jalka on kiinnittynyt lakin sivuun.

Pointti

Osterivinokas on lahottajasieniin kuuluva, vaaleanvärinen ruokasieni. Kuivattua ja jauhettua osterivinokasta käytetään sisäisesti nautittuna rohdoksena, lähinnä syylien hoidossa.

Vaikuttavat aineet

Osterivinokas sisältää runsaasti niasiinia, pantoteenihappoa, rautaa ja kaliumia. Se on hyvä B-vitamiinin, riboflaviinin, sinkin ja kuidun lähde. Osterivinokkaat sisältävät myös lukuisia bioaktiivisia fytokemikaaleja, kuten beetaglukaaneja.

Nutrition Reviews-julkaistussa artikkelissa vuonna 2009 raportoitiin, että beetaglukaanit stimuloivat immuunijärjestelmää ja toimivat tärkeässä roolissa rasva-aineenvaihdunnassa. Tämä rooli voi olla syynä sienten veren kolesterolia alentavaan vaikutukseen. Beetaglukaanien on osoitettu toimivan merkittävän syövänvastaisesti.

Vaikutus ja käyttö

Osterivinokas on puhdas ja helppokäyttöinen. Sen maku on pehmeä ja mieto. Osterivinokas sopii parhaiten käytettäväksi kypsennettynä. Ruskistamalla osterivinokkaita oliiviöljyssä purjon, punaisen paprikan ja tofun kera saat proteiinipitoisen ruoan. Se on erityisen arvostettu kiinalaisessa ja japanilaisessa keittiössä. Annos sisältää: Raaka osterivinokas 2,35 dl / 86g kaloreita, 28 (120kJ), proteiinia 2,9 g, kokonaisrasva 0,4g , tyydyttynyt rasva 0g, hiilihydraatteja 5,2g kuitua 2g

Osterivinokas voi vahvistaa elimistön vastustuskykyä bakteeri- ja virusinfektioita; esim. syyliä vastaan.

Osterivinokasta säilytetään kylmässä +2 - +5 asteessa, mielellään paperipussissa haihtumisen estämiseksi.

Käytössä huomioitavaa

Lisätietoa

Kotimaiset vihannekset: http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Viljellyt_sienet/Osterivinokas

Lähteet

1. Tonia Reihnard, Superruokaa, maailman terveellisimpiä ruoka-aineita, Tonia Reihnard, Kustannusosakeyhtiö Tammi 2010

2. Foods that harm, foods that heal, Terveyttä vai sairautta ruoasta, Valitut Palat, 1997