Loikkaa: valikkoon, hakuun

Psyllium

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Psyllium (Plantago ovata) on yleinen viljelykasvi, ja sitä viljellään lämpimissä maissa ympäri maapalloa. Euroopan farmakopean mukaan psylliymisiementä tuottaa kasvit Plantago afra L. (syn. P. psyllium L.) ja P. indica L. (syn. P. arenaria Waldstein et Kitaibel).

Intialaista psylliumsiementä saadaan kasvista Plantago ovata Forsk. (syn. P. ispaghula Roxb.). Viimeksi mainitusta kasvista käytetään lääketarkoituksiin puhdistettua siemenen limaepidermiä (testa ispaghula), jolloin sitä tarvitaan paljon pienempi määrä saman vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Plantago psyllium kasvaa 20-40 cm korkeaksi suoraksi karvaiseksi kasviksi. Kukat ovat valkoisia tai vihreitä ja kooltaan pieniä. Plantago ovata kasvaa puolestaan vain 5-8 cm korkeaksi, ja kukkii valkoisen värisiä kukkia. Varsi on usein malliltaan kaareva.

Pointti

Psyllium on kuitupitoinen kasvi, jota käytetään yleisesti monien vaivojen hoitoon sekä ihmisillä että eläimillä.

Vaikuttavat aineet

Psylliumsiemenet sisältävät polysakkarideja, joista pääfraktion muodostavat haarautuneet, happamat arabinoksylaanit, jotka vesiliuoksessa muodostavat kolloidisia liuoksia (ts. eivät liukene kokonaan). Polysakkaridit myös sitovat vettä ja turpoavat. Hydrolysoitaessa saadaan D-ksyloosia ja D-arabinoosia. Lisäksi L-ramnoosia, D-galakturonihappoa ja intialaisista psylliumsiemenistä lisäksi 4-O-metyyli-D-glukuronihappoa, joka vastaa happamasta luonteesta. Psylliumsiementen limapitoisuus (lima koostuu polysakkarideista) on 10-12%, intialaisten psylliumsiementen limapitoisuus taas 20-30% ja puhdistettu limaepidermi koostuu n. 80% polysakkarideja. Lisäksi siemenet sisältävät rasvaöljyä 5-13% ja proteiineja. Limapitoisuus vaikuttaa turpoamisvakioon, joka on psylliumsiemenillä vähintään 10, intialaisilla psylliumsiemenillä vähintään 9 ja puhdistetulla limaepidermillä vähintään 40.

Vaikutus ja käyttö

Maailmalla kansanlääkinnässä psylliumia on muun muassa käytetty vuosien varrella yskän, kroonisen munuaistaudin, silmätulehdusten, haavojen- ja kuumetautien hoitoon.

Psylliumsiemenet ovat hyvin kuitupitoisia ja ne sitovat itseensä vettä. Psyllium toimiikin ummetuksen hoidossa hyvänä kuitulisänä, sillä veden sitoutuessa siemeneen, ulosteen massa kasvaa ja saa aikaiseksi peristaltiikan joka työntää massaa eteenpäin suolistossa kohti peräsuolta.

Psylliumilla on myös käyttöä vetisen ripulin hoidossa, koska siemenet eivät liukene, mutta sitovat itseensä nestettä ja kiinteyttävät sillä tavalla ulostemassaa. Niillä on myös limakalvoja suojelevaa vaikutusta, jota voidaan hyödyntää ärtyvän paksusuolen syndrooman, divertikkeleiden ja haavaisen paksusuolen hoidossa.

Psylliumsiemenillä on metabolista vaikutusta ja näin ollen käyttöä diabeteksen ja korkean kolesterolin hoidossa sitoessaan ruoansulatuskanavassa ravinnon mukana tullutta sokeria ja kolesterolia ja hidasten niiden imeytymistä. Vaikutus kolesteroliin ilmenee myös sitä kautta, että suolistossa olevaan massaan sitoutuu sappihappoja, jotka poistuvat ulosteen mukana ja tämä johtaa siihen, että maksa joutuu syntetisoimaan uusia sappihappoja käyttäen kolesterolivarastoja siihen.

Annostus: 10-30 g psylliumisiementä, 12-40 g intialaista psylliumsiementä tai 4-12 g puhdistettua limaepidermiä päivässä. Jokaista 5 g rohdosta kohden olisi juotava vähintään 150 ml nestettä, jotta ei synny suolitukoksia. Rohdokset ovat hyvin siedettyjä ja sopivat pitkäaikaiskäyttöön. Niiden pilkkoutuminen paksusuolen bakteereiden toimesta on vähäistä, mikä vähentää ilmavaivojen esiintymistä.

Siemenistä voidaan myös tehdä leivonnassa käytettävää jauhetta, jota voidaan käyttää apuaineena gluteenittomien ruokien valmistuksessa.

Psylliuminsiemeniä käytetään myös eläimillä hoitamaan ruuansulatuskanavan oireita ja tukoksia. Siemeniä käytetään yleisesti hevosilla esimerkiksi hiekan poistamiseksi elimistöstä.

Käytössä huomioitavaa

Psylliumsiementen ja tärkeiden lääkkeiden nauttimisen välillä tulisi olla ainakin kaksi tuntia, koska turpoava massa saattaa hidastaa ja vähentää lääkkeiden imeytymistä. Puhdistettu limaepidermi saattaa aiheuttaa äkillisen allergisen reaktion, erityisesti ihmisillä, jotka ovat käsitelleet jauhetta.

Lisätietoa

http://www.healthline.com/health/psyllium-health-benefits

Lähteet

1. http://www.crcnetbase.com.libproxy.helsinki.fi/doi/pdf/10.1201/9781420043853-c17 Psyllium/2009 Seyed Ali Ziai, Fiber Ingredients: Food applications and Health Benefits, Edited by Susan Sungsoo Cho and Priscilla Samuel.

2. https://app.knovel.com/web/view/swf/show.v/rcid:kpGSFI0002/cid:kt00C17N01/viewerType:pdf/root_slug:gums-stabilisers-food?cid=kt00C17N01&page=1&b-toc-cid=kpGSFI0002&b-toc-root-slug=gums-stabilisers-food&b-toc-url-slug=physicochemical-characterisation&b-toc-title=Gums%20and%20Stabilisers%20for%20the%20Food%20Industry%2014 Physicochemical characterisation of Psyllium fibre/2008, Gums and stabilisers for the food industry 14/ edited by Peter A. Williams Glyn O. Phillips.

3. http://onlinelibrary.wiley.com.libproxy.helsinki.fi/doi/10.1002/9781118229415.ch11/pdf Nutraceutical and health properties of psyllium Liangli (Lucy) Yu, Zhuohong Xie and Wei Liu/2012, Cereals and pulses: nutraceutical properties and health benefits/ edited by Liangli (Lucy) Yu, Rong Tsao, Fereidoon Shahidi.

4. Hänsel R, Sticher O: Pharmakognosie, Phytopharmazie, 9. Auflage. Springer Verlag, Heidelberg, pp. 535-538, 2010.

5. European Pharmacopoeia 8th edition. Psyllium seed, Ispaghula seed and Ispaghula husk. http://online6.edqm.eu/ep804/

6. Mattias Tolvanen, Luonnonlääkeopas itsehoidosta kiinnostuneille, WSOY, Juva, 1994