Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ero sivun ”Punariisi” versioiden välillä

Share/Save/Bookmark
(Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake}})
 
Rivi 1: Rivi 1:
{{Ainesosalomake}}
+
{{Ainesosalomake
 +
|info1=Punariisi syntyy kun hiivasieni ''Monascus purpureus'' Went kasvaa riisissä (''Oryza sativa''). Usein syntynyttä tuotetta eli punariisiä standardoidaan sisältämään 0,4% monakoliineja, erityisesti monakoliini K:a. Riisi sisältää myös rasvahappoja, proteiineja, vitamiineja, mineraaleja ja pigmenttejä. Sitä markkinoitiin ensiksi Yhdysvalloissa kauppanimellä Cholestin, mutta nykyään useita tuotteita on olemassa.
 +
 
 +
Punariisin käyttö Kiinassa on tunnettu jo 800 e.Kr. Tang-dynastian aikana. Lääkkeellisen käytön lisäksi sitä käytettiin riisiviinin tekoon ja ruoassa maun säilyttämiseen sekä väriän antamaan.
 +
|info2=Punariisi sisältää vaikuttavina aineina yhdeksän monakoliinijohdosta, joista pääkomponentti on monakoliini K, joka on rakenteeltaan samankaltainen kuin mevinoliini eli lovastatiini.
 +
|info3=Monakoliinit ovat 3-hydroksi-3-metyyliglutaryylikoentsyymi A (HMG-CoA) reduktaasin estäjiä. Tämä entsyymi taas on endogeenisen kolesterolisynteesin nopeutta säätelevä tekijä ja kun sitä estetään niin kolesterolia syntyy vähemmän. Puolisynteettiset ja synteettiset statiinit vaikuttavat samalla mekanismilla.
 +
|info4=Haittavaikutuksina on raportoitu mahasuolikanavan oireita, gastriittia ja maksaentsyymien nousua. Statiinien käyttöön liittyy usein lihaskipuja, joita voi myös ilmetä punariisin käytön seurauksena. Henkilöt, joilla on maksasairaus, ovat raskaana tai alle 18-vuotiaita ei tulisi käyttää punariisiä.
 +
|info6=Schulz V, Hänsel R, Blumenthal M, Tyler VE: Rational Phytotherapy. 5th edition, Springer Verlag, Berlin-Heidelberg-New York 2004.
 +
}}

Versio 13. marraskuuta 2013 kello 10.10

Yleistä tietoa

Punariisi syntyy kun hiivasieni Monascus purpureus Went kasvaa riisissä (Oryza sativa). Usein syntynyttä tuotetta eli punariisiä standardoidaan sisältämään 0,4% monakoliineja, erityisesti monakoliini K:a. Riisi sisältää myös rasvahappoja, proteiineja, vitamiineja, mineraaleja ja pigmenttejä. Sitä markkinoitiin ensiksi Yhdysvalloissa kauppanimellä Cholestin, mutta nykyään useita tuotteita on olemassa.

Punariisin käyttö Kiinassa on tunnettu jo 800 e.Kr. Tang-dynastian aikana. Lääkkeellisen käytön lisäksi sitä käytettiin riisiviinin tekoon ja ruoassa maun säilyttämiseen sekä väriän antamaan.

Vaikuttavat aineet

Punariisi sisältää vaikuttavina aineina yhdeksän monakoliinijohdosta, joista pääkomponentti on monakoliini K, joka on rakenteeltaan samankaltainen kuin mevinoliini eli lovastatiini.

Vaikutus ja käyttö

Monakoliinit ovat 3-hydroksi-3-metyyliglutaryylikoentsyymi A (HMG-CoA) reduktaasin estäjiä. Tämä entsyymi taas on endogeenisen kolesterolisynteesin nopeutta säätelevä tekijä ja kun sitä estetään niin kolesterolia syntyy vähemmän. Puolisynteettiset ja synteettiset statiinit vaikuttavat samalla mekanismilla.

Käytössä huomioitavaa

Haittavaikutuksina on raportoitu mahasuolikanavan oireita, gastriittia ja maksaentsyymien nousua. Statiinien käyttöön liittyy usein lihaskipuja, joita voi myös ilmetä punariisin käytön seurauksena. Henkilöt, joilla on maksasairaus, ovat raskaana tai alle 18-vuotiaita ei tulisi käyttää punariisiä.


Lähteet

Schulz V, Hänsel R, Blumenthal M, Tyler VE: Rational Phytotherapy. 5th edition, Springer Verlag, Berlin-Heidelberg-New York 2004.