Loikkaa: valikkoon, hakuun

Resveratroli

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 9. kesäkuuta 2015 kello 15.14 – tehnyt MRonkko (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Resveratrolia on löydetty erityisesti punaisista ja sinisistä viinirypäleistä, sekä viininlehdestä, hedelmistä, pähkinöistä, puolukoista ja karpaloista. Sitä on lisäksi eukalyptuksessa, kuusipuissa, liljoissa, mulperissa (silkkiäispuu), vadelmissa, mustikoissa, kookoksessa, tummassa suklaassa, maapähkinöissä ja Japanin tattaressa (Japanese Knotweed). Erityisen paljon resveratrolia muodostuu kasveihin kylmässä ilmanalassa
Viinirypäle

Viinirypäle

Pointti

Flavonoidien alaryhmään kuuluvan resveratrolin tunnetuimmat lähteet ovat punaiset ja siniset viinirypäleet ja punaviini, mutta myös puolukka sisältää huomattavia määriä tätä yhdistettä.

Vaikuttavat aineet

Resveratroli on myös fytoaleksiini, joka suojaa kasveja useiden eri sienipatogeenien hyökkäyksiltä sekä UV-säteitä vastaan.

Punaisissa viinirypäleissä resveratrolia on 50-100 mg/g, rypälemehussa 7-23 mg/g ja punaviinissä 0,005-0,01 mg/g.

Vuonna 2004 Nature-lehdessä julkaistu tutkimus vuodelta 2003 osoitti resveratrolin pidentävän hiivan elinikää, myöhemmät tutkimukset todistivat saman vaikutuksen eräällä matolajilla ja hedelmäkärpäsellä. Käynnissä olevat tutkimukset keskittyvät resveratrolin terveysvaikutuksiin ihmisillä mm. diabeteksen, syövän ja sydän- sekä verisuonitautien torjunnassa.

Vaikutus ja käyttö

Ranskalaisten huomattavan alhaisen sydän- ja verisuonitautiesiintyvyyden on selitetty johtuvan heidän runsaasta punaviinin kulutuksestaan, sillä he saavat siitä resveratrolia. Kyseessä ns. ranskalainen paradoksi runsaan rasvaisen ruoan ja sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen välillä.

Erään tutkimuksen mukaan resveratroli suojaa diabetekselta ja liikapainolta aktivoimalla aineenvaihdunnan säätelyyn vaikuttavaa Sirt1-geeniä.[1] Resveratroli on myös antioksidantti, jonka mm. hiirikokeissa ja soluviljelmissä on osoitettu vähentävän ihosyöpää.

British Journal of Nutrition- lehdessä vuodelta 2010 julkaistun tutkimuksen tutkijat raportoivat rypälemehun vaikutuksista ikääntyviin ihmisiin, joilla oli muistihäiriöitä muttei dementiaa. Selkeitä parannuksia 12 viikon jaksolla mm. verbaalisessa oppimisessa.

Käytössä huomioitavaa

Kuumennus laskee resveratrolin pitoisuuksia merkittävästi

Lisätietoa

1. Arktiset aromit: Marjojen ja viinirypäleen resveratrolipitoisuuksia (ng/g kuivapainosta) http://www.arktisetaromit.fi/fi/arktiset+aromit/marjat/ravintosisalto/ravintosisaltotaulukoita/

2. Kehittyvä Elintarvikelehti: http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/puolukka-ja-karpalo-nosteessa

3. Luonnosta sinulle: Puolukan sisältämä resveratroli voi parantaa suorituskykyä 26.6.2012: http://www.arktisetaromit.fi/sitenews/view/-/nid/139/ngid/1/language_code/fi/

Lähteet

1. PubMed: Resveratrol improves mitochondrial function and protects against metabolic disease by activating SIRT1 and PGC-1alpha / 2006 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17112576

2. http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131219130738.htm

3. Superruokaa Steven Pratt, M.D., Kathy Matthews Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2006

4. Superruokaa - maailman terveellisimpiä ruoka-aineita Tonia Reinhard, Kustannusosakeyhtiö Tammi, Helsinki 2010