Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rosmariini

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 18. heinäkuuta 2014 kello 19.34 – tehnyt HMykra (keskustelu | muokkaukset)

Yleistä tietoa

Rosmariini, Rosmarinus officinalis, on monivuotinen voimakastuoksuinen pensasmainen kasvi, joka kasvaa Välimeren alueella. Sen nimi tulee merenrannan kasvupaikan mukaan ( ros marinus = meren kaste). Laji ei kestä Suomen talviolosuhteita, mutta sitä voidaan viljellä kesällä avomaalla.

Rosmariini oli aikanaan Afroditelle pyhitetty temppeliyrtti, jolla uskottiin olevan ikuisen nuoruuden avain. Legendan mukaan Neitsyt Maria nukkui rosmariinipensaan suojassa pakomatkallaan Egyptiin, joka selittää englannin kieliseen viittaukseen ”rosemary” ruusu ja Marja. Rosmariiniöljyä on tislattu ensi kerran vuonna 1330, 1500-luvulla kihtiin ja puutuneille jaloille käytettiin ulkoisesti "Unkarin kuningattaren vettä"

Pointti

Rosmariinia on käytetty rohdoskäytössä mm. ruoansulatusvaivoihin, parantamaan muistia sekä nopeuttamaan hiustenkasvua.

Vaikuttavat aineet

Eteerinen öljy sis. mm. kamferi, sineoli, borneoli ja kamfeeni. Lisäksi rosmariini sisältää fenolisia ainesosia, kuten flavonoideja ja fenolihappoja (kahvi- klorogeeni- ja rosmariinihappoa).

Vaikutus ja käyttö

Rosmariinin kukat kerätään kukinnan aikaan ja kuivataan. Ainavihantia lehtiä kerätään ympäri vuoden ja ne riivitään ja kuivataan käyttöä varten. Rosmariinia käytetään yrttiteenä, uutteena ja eteerisenä öljynä.

Rosmariinilla on verenkiertoa parantava ja elimistöä vahvistava yleisvaikutus. Se edistää sapen eritystä ja ruoansulatusta, auttaa ruoansulatushäiriöissä ja poistaa ilmavaivoja.

Lehdissä olevalla rosmariinihapolla on tulehduksia hillitsevä vaikutus sekä limaa irrottavia ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää korva-, keuhkoputki- ja kurkkutulehduksissa. Rosmariiniuute virkistää päänahan verenkiertoa, auttaa myös hilseilevään päänahkaan.

Kylvyissä ja voiteissa rosmariini edistää verenkiertoa ja lievittää reumaattisia vaivoja sekä hermosärkyä. Eteerinen rosmariiniöljy karkottaa hyönteisiä ihoon hierottuna.

Yrittikylpy: 50g yrttiä 1 litraan kiehuvaa vettä, hauduta puoli tuntia ja lisää kylpyveteen. Eteerinen öljylaimennus: 3 tippaa 10 ml:aan perusöljyä, hiero kipeisiin niveliin.

Käytössä huomioitavaa

Suuret määrät kasvia voivat aiheuttaa oksennusta, kouristuksia, nostaa verenpainetta ja saada aikaan keskenmenon. Epileptikoiden ei pidä käyttää suuria määriä kasvia kamferin takia. Raskauden aikana ei saa käyttää rosmariinia paitsi maustekäytössä. Raudanpuuteanemiasta kärsivien ja rautavalmisteita nauttivien ei pidä käyttää rosmariinia. Herkkäihoisten ei pidä käyttää eteeristä öljyä iholle. Ei suositella pikkulasten lääkintään.

Lisätietoa

Lajituntemuksen oppimisympäristö, rosmariini: http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=19511&haku=rosmariini&page=1&global=&bundle=5336&pcat=4#

Lähteet

1. Holm Y., Hiltunen R. Lääkkeitä luonnosta, Palmenia kustannus,2003 Tammer-Paino Oy

2. Hiltunen R., Holm Y., Huovinen K., Kari O., Lahdelma L., Vitamiinien, kivennäisaineiden, luonnonlääkkeiden parantavat voimat, Valitut Palat 2001

3. Piippo S. Luonnon lääkeyrtit 3, Tammi 2004

4. Raipala-Cormier V., Luontoäidin kotiapteekki, WSOY Juva 1997