Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sahrami

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 14. kesäkuuta 2015 kello 18.15 – tehnyt HMykra (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |pointti=Sahrami ei liukene öljyyn, vaan veteen tai maitoon. Sahramitee: kiehuva vesi + 12-15 luotia kupilliseen vettä, haudutetaan 10 min. |info1=Sahrami on mau...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Sahrami on maustesahramin rihmamaisista, kuivatuista luoteista koostuva mauste. Se on kotoisin Kreikasta ja Vähä-Aasiasta, mutta nykyisin yleisesti viljelty Välimeren maissa. Persialaiskuninkaat käyttivät sahramin värisiä jalkineita, merkkinä jumalallisesta alkuperästä.

Yhteen grammaan sahramia tarvitaan 200-600 luottia, ja yhdestä emistä niitä saadaan vain kolme kappaletta. Sen vuoksi se on maailman kallein mauste, ja aidon sahramin takuun saamiseksi on suositeltavaa hankkia EU:n maantieteellisen suojan saanutta sahramia.

Pointti

Sahrami ei liukene öljyyn, vaan veteen tai maitoon. Sahramitee: kiehuva vesi + 12-15 luotia kupilliseen vettä, haudutetaan 10 min.

Vaikuttavat aineet

Kroketiini; monet eläinkokeet mm. Kiinassa ja USA:ssa toteutetu osoittavat, että kroketiini laskee kolesteroliarvoja.

Kroketiini voi jossain määrin suojata sydäntaudilta lisäämällä veressä kertävän hapen märää, mikä osaltaan hidastaa kolesterolin kertymistä valtimoiden seinämiin ja niiden kalkkeutumista.

Vaikutus ja käyttö

Sahrami on ollut kautta aikojen arvostettu etenkin lääkeaineena, ja aiemmin sen käyttö on ollut jopa yleisempää kuin nykyisin. Sitä käytetään maksa-, munuais-, vatsa-, sekä rintasairauksiin sekä keltatautiin.

Intian perinteisessä ayurvedalääkäreiden keskuudessa Sahramia on pidetty verenkierron vilkastuttajana, munuais- ja maksalääkkeenä, koleran rohtona sekä kuukautisten käynnistäjänä. Kiinalaiset lääkärit määräsivät sahramia masennukseen, kuukautisvaivoihin sekä synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin. Nykyaikaisissa tutkimuksissa on löytynyt viitteitä sahramin sisältämän safranaalin tehosta lievän masennuksen hoidossa.

Käytössä huomioitavaa

Jos ostat sahramia markkinoilta ulkomailla, varo halpoja tarjouksia – aito sahrami on aina kallista. Vältä kaikkea liian keltaista, sillä se on todennäköisesti väärennettyä.

Sahramirohtoja ei saa antaa alle 2-vuotiaille lapsille. Yli 2-vuotiaille ja yli 65 vuotiaille annetaan ensin mietoja annoksia ja tarpeen mukaan siirrytään vahvempiin.

Liian suurina annoksia sahramin kroketiini on myrkyllistä.

Lisätietoa

http://capsi.fi/resepti/sahrami/

http://yle.fi/uutiset/maailman_kallein_mauste_kilohinta_jopa_tuhansia_euroja/5488626

http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/terveys/luonnollista-apua-ahdistukseen-sahrami-suklaa-valeriaana-ja-humala

Lähteet

1. Michael Castleman, Terveyskasvit, Otavan kirjapaino Oy, Keuruu, 2000