Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sipuli

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 2. elokuuta 2014 kello 15.46 – tehnyt HMykra (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |pointti=Sekä raaka että kuumennettu sipuli alentavat verensokeria. "Vilustumisoireiden alkaessa sipulimaitoa ja hunajaa" – löytyy kansanperinteenohjeistuksis...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Sipuli, keltasipuli, (Allium Cepa), kepasipuli tai tavallisin nimike: tavallinen sipuli – on ollut jo pyramidien rakentajien ravintona ja vaivojen hoitoaineena. Sipuli on kotoisin nykyisen Iranin ja Pakistanin seuduilta.

Pointti

Sekä raaka että kuumennettu sipuli alentavat verensokeria. "Vilustumisoireiden alkaessa sipulimaitoa ja hunajaa" – löytyy kansanperinteenohjeistuksista.

Vaikuttavat aineet

Sipulia on käytetty mahakipuun, ripuliin ja helpottamaan ilmavaivoja. Sipulin on todettu alentavan verensokeria sekä kolesterolia. Myös verenhyytymistaipumusta sipulin on todettu vähentävän. Sipulilla lisää virtsaneritystä. Sipulihauteilla on hoidettu syyliä sekä haavoja.

Kääreenä: Tuore sipuli halkaistuna tai veitsellä pienittynä esim. nenäliinan sisällä lähellä hengitystä helpottaa yskää ja nuhaoireita.

Vaikutus ja käyttö

Sipulin rikkiyhdisteet voivat ärsyttää herkkää vatsaa.

Käytössä huomioitavaa

Lajituntemuksen oppimisympäristö, sipuli: http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=5504&image_id=38564&prms=

Fineli, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sipuli: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=335&lang=fi

http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Oletussivu.aspx?id=1053106

Sipulia käytetään myös värjäykseen: http://www.coloria.net/varjays/allium.htm

Lisätietoa

1. Wilkinson J, Dunford A, Nature’s Medicine, Suomenkielinen laitos: Lääkkeitä luonnosta: Elo K., Wacklin A., Elo T., Valitut Palat 2009