Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ero sivun ”Vihreä kahvipapu” versioiden välillä

Share/Save/Bookmark
(Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |kuva=Chlorogenic acid.png |kuvateksti=Klorogeenihappo |pointti=Kahvipapu-uutetta käytetään sen klorogeenihapon takia painonhallinnan apuvälineenä, Klorogeeni...)
 
(ei mitään eroa)

Nykyinen versio 24. marraskuuta 2014 kello 11.27

Yleistä tietoa

Kahvia viljellään maailmassa eniten Brasiliassa, Vietnamissa ja Indonesiassa. Suurin osa viljeltävästä kahvista on Coffea arabicaa (75%) ja loput toista lajia, C. canephoraa (syn. C. robusta). Raakakahvia eli paahtamattomia kahvipapuja, joista on poistettu siemenkuoret, käytetään vihreän kahvipapu-uutteen valmistamiseksi.
Klorogeenihappo

Klorogeenihappo

Pointti

Kahvipapu-uutetta käytetään sen klorogeenihapon takia painonhallinnan apuvälineenä, Klorogeenihappo mm. estää haiman lipaasia, mikä tarkoittaa että rasvat eivät pilkkoudu, eivätkä näin ollen imeydy vaan poistuvat ulosteen mukana.

Vaikuttavat aineet

Raaka-kahvi sisältää keskimäärin 1,16% kofeiinia, joka voidaan poistaa ylikriittisen hiilidioksidin avulla. Lisäksi siinä on klorogeenihappoa 5,5-7,6%, n. 16% kahviöljyä, josta 1% diterpeenialkoholeja kuten kafestoli ja kahweoli sekä n. 1% trigonelliiniä. Näistä kofeiini toimii yleisenä piristeenä ja klorogeenihappo taas on kiinnostava mm. sen haiman lipaasia estävästä vaikutuksesta johtuen. Robusta-lajit sisältävät enemmän klorogeenihappoa, joten niitä käytetään vihreän kahvipapu-uutteen valmistamiseen. Paahtaminen vähentää klorogeenihappopitoisuutta, mikä on syynä siihen, että käytetään paahtamattomia papuja. Myös kofeiinipitoisuus laskee jonkun verran paahdon aikana. Aromiaineita, joita tunnetaan >700, taas syntyy prosessissa.

Vaikutus ja käyttö

Vihreää kahvipapu-uutetta käytetään sen klorogeenihapposisällön takia painonhallinnan apuna. Klorogeenihapolle tunnetaan seuraavat vaikutukset: estää amylaasia, vaikuttaa glukoosin metaboliaan (rotilla), antagonistinen vaikutus ihmisen glukoosin kuljetukseen, estää haiman lipaasia 50%:sti (in vitro), vaikuttaa rasvan metaboliaan (eläimillä), hidastaa rasvan imeytymistä, nopeuttaa rasvametaboliaa maksassa, parantaa energia-aineenvaihduntaa ja vähentää liponeogeneesiä. Vihreä kahvipapu-uutteita, joista kofeiini on poistettu ja klorogeenihappopitoisuus standardoitu n. 45%:iin on ollut markkinoilla jossain muodossa vuodesta 2002 painonhallinnan apuvälineenä.

Vihreästa kahvipapu-uutteesta on julkaistu systemoitu katsaus ja meta-analyysi (Onakpoya et al. 2011). Katsaukseen hyväksyttiin mukaan kolme satunnaistettua kliinistä koetta, joissa oli 142 osallistujaa. Kesto oli 4 viikkoa (1) tai 12 viikkoa (2) ja annoksena 180 mg (1) tai 200 mg (2) uutetta. Painon pudotus oli 1.35, 5.4 ja 4.97 kg. Jokaisessa ryhmässä, joka sai kahvipapu-uutetta se oli selkeästi suurempi kuin lumeryhmässä. Haittavaikutuksia ei ollut tai niitä ei raportoitu. Kokeiden aikana ei tehty muita elämäntapamuutoksia.

Vuonna 2012 Vinson et al. julkaisivat satunnaistetun, kaksoissokko, lumekontrolloidun, crossover-tutkimuksen, jossa oli mukana 16 ylipainoista aikuista. Heidän BMI:nsä tutkimuksen alussa oli 28,22 plus/minus 0,91. Tutkimuksen kesto oli 22 viikkoa. Vihreää kahvipapu-uutetta käytettiin joko korkeaa annosta (1050 mg uutetta) tai matalaa annosta (700 mg uutetta) 6 viikkoa, sitten oli 2 viikon wash out- eli puhdistuvaihe, ja lopuksi 6 viikkoa toista annosta. Osallistujilta mitattiin paino, BMI, rasvaprosentti, pulssi ja verenpaine. Tuloksina paino -8,04 kg, BMI -2,92 ja rasvaprosentti -4,44. Haittavaikutuksia ei ollut, paitsi plaseboryhmässä lievää systolisen verenpaineen nousua. Kokeen aikana ei tehty muita elämäntapamuutoksia Tulokset olivat melko pysyviä, 14/16 pystyivät pysymään alemmassa painossa seuranta-tutkimuksen aikana.

Käytössä huomioitavaa

Lähteet

Onakpoya I, Terry R, Ernst E: The Use of Green Coffee Extract as a Weight Loss Supplement: A Systematic Review andMeta-Analysis of Randomised Clinical Trials. Gastroenterology Research and Practice. Volume 2011, Article ID 382852, 6 pages doi:10.1155/2011/382852.

Vinson JA,Burnham BR, Nagendran MV: Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy 2012:5 21–27.