Loikkaa: valikkoon, hakuun

Appelsiini

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 2. toukokuuta 2022 kello 09.00 – tehnyt MRonkko (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Makea-appelsiinipuu on ikivihreää, 10 m korkeaa, Kiinasta ja Pohjois-Intiasta kotoisin olevaa karvasappelsiinipuuta pienempi ja sen sekä rungossa että oksissa on vähemmän piikkejä. Tieteellinen nimi Citrus sinensis (makea-appelsiini), Citrus aurantium (karvasappelsiini/pomeranssi)

Käytettävät kasvinosat: Hedelmät, hedelmän kuori, kukat. Eteerisessä öljyssä kuori, kukat, lehdet ja oksat. Neroliöljy on appelsiininkukkaöljy, petigrain pomeranssiöljy (karvasappelsiinin lehdistä ja oksista)
Fruit-1010542 1920.jpg

Vaikuttavat aineet

C-vitamiini, foolihappo, tiamiini, pektiini ja eteerinen öljy kukissa. Eteerisen öljyn vaikuttavat aineet: Nerolia, citralia, limonea, methyl anthranilatea.

Vaikutus ja käyttö

Hyvä C-vitamiinin lähde, joka auttaa vahvistamaan elimistön vastustuskykyä ja auttaa torjumaan tulehduksia. C-vitamiini on antioksidantti, siten se voi ehkäistä tiettyjä syöpälajeja ja sydän- ja verisuoni-tauteja. Pektiini auttaa alentamaan kolesterolia.

Kuoria käytetään myös teessä. Kuoria on käytetty ruokahalun lisäämiseen, ruuansulatuksen edistämiseen ja vatsavaivojen hoitoon.

Aromaterapialla hoidettaessa eteerisistä öljyistä on appelsiini yksi parhaimpia ja sopii hoidettaessa henkisiä tunne-elämän ongelmia; masennusta, ahdistusta, pelkotiloja.

Eteerisen öljyn vaikutus ja käyttö: Levittäytyy tuoksulampusta huoneeseen kuin aurinkoinen kesäpäivä, kohottaa mielialaa. Hävittää jännitystä ja stressiä ja kääntää ajatukset positiiviseen suuntaan. Lisää C-vitamiinin imeytymistä ja infektiotaudeissa laskee kuumetta ja avaa hengitystä. Auttaa kollageenin muodostusta ja on siten hyvä ihonhoidossa. Rentouttaa tehokkaasti ja unettomuuden hoidossa hyvä vaihtoehto. Kuivalle ja paksuuntunelle iholle hyvä hoitoöljy.  

Käytössä huomioitavaa

Ei sovi sitrus-allergikoille. Sitrusöljyjä ei tule käyttää iholla ennen auringonvalolle altistumista.


Lähteet

1. Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001

2. Eteeriset öljyt ja niiden lääkinnällinen käyttö, R. Hiltunen ja Y. Holm, Tammer-Paino, Tampere 1997