Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aspartaami

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Aspartaami (lisäaine E-951) on erittäin vähän energiaa sisältävä keinotekoinen makeutusaine, joka koostuu kahdesta elimistössä tavallisesti esiintyvästä aminohaposta, asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista. Aminohapot ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat proteiinien rakennusaineita. Aspartaami on 100 - 200 kertaa makeampi kuin tavallinen sokeri.


Vaikutus ja käyttö

Aspartaamin hyväksyttävä päivittäin saanti (ADI) on 40 mg/painokilo. Tuote on EU:n sallimissa käyttömäärissä turvallinen, eikä Suomessa ole todettu hyväksyttävän saannin ylittymistä. Aspartaamia sisältäviä tuotteita voidaan siten käyttää yleisten kohtuullisten ruokatottumusten mukaisesti.

Käytössä huomioitavaa

Ei kestä kuumentamista. Aspartaamia sisältävissä tuotteissa pitää olla merkintä "sisältää fenyylialaniinin lähteen". Kyseinen merkintä on varoituksena PKU-tautia sairastaville. PKU-tauti on Suomessa erittäin harvinainen. PKU-tautia sairastavien on noudatettava tarkkaa ruokavaliota, josta on poistettu mm. fenyylialaniinia sisältävät soija, sekä naudan liha ja maksa.

Israelilaisten ja singaporelaisten tutkijoiden yhteistyönä syntynyt hiiritutkimus vuodelta 2018 osoittaa, että keinotekoisilla makeutusaineilla (kuten aspartaamilla) on epäsuotuinen vaikutus hiiren suoliston mikrobeihin (Effects of the Artificial Sweetener Neotame on the Gut Microbiome and Fecal Metabolites in Mice)

Lisätietoa

Ruokavirasto E-koodit: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/elintarvikeparanteet/lisaaineet/e-koodit/

Lähteet

  1. Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001
  2. Effects of the Artificial Sweetener Neotame on the Gut Microbiome and Fecal Metabolites in Mice