Loikkaa: valikkoon, hakuun

Beta-Karoteeni

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

beta-Karoteeni kuuluu karotenoideihin, jotka ovat keltaisia, oransseja ja punaisia kasvipigmenttejä, joita esiintyy mm. porkkanassa, paprikassa, maississa, melonissa ja tomaatissa. Muutamat karotenoidit, kuten alfa- ja beta-karoteeni sekä beta-kryptoksantiini ovat A-vitamiinin esiasteita eli elimistö voi muuttaa näitä A-vitamiiniksi.
Prkkana.jpg

Vaikuttavat aineet

Eniten karotenoideja sisältävät ruoka-aineet: porkkana, paprika, lehtikaali, tomaattisose ja ruusunmarja (ks. www.fineli.fi). beta-karoteenisisältöä ei ole eroteltu.

Vaikutus ja käyttö

A-vitamiiniaktiivisuus

A-vitamiini on välttämätön normaalille kasvulle ja kehitykselle, immuunivasteen toiminnalle ja näkökyvylle. beta-Karoteeni muuttuu A-vitamiiniksi tarvittaessa suolen limakalvolla ja sen aktiivisuus on 1/12 retinolin eli A-vitamiinin aktiivisuudesta.

Antioksidanttiaktiivisuus

Kasveissa karotenoidit deaktivoivat haitallista singlettihappea, jota syntyy fotosynteesissä ja tästä syystä on ajateltu, että ne toimisivat myös ihmisillä antioksidantteina. Koeputkiolosuhteissa on havaittu, että karotenoidit pystyvät estämään rasvan hapettumista.

Käytössä huomioitavaa

Vaikka beta-karoteeni muuntuu A-vitamiiniksi sen käyttö suurinakin annoksina (jopa 180 mg/vrk) on turvallista, koska muuntuminen vähenee jos elimistön A-vitamiinivarastot ovat täynnä.

Suuret annokset beta-karoteenia (30 mg/vrk tai enemmän) saattavat värjät ihon kellertäväksi, mutta keltaisuus poistuu kun käyttö lopetetaan.

Jotkut lääkeaineet voivat vaikuttaa beta-karoteenin hyväksikäyttöön, esim. laihdutuslääke orlistaatti (kauppanimillä Alli, Orlistat Sandoz ja Xenical), voi vähentää imeytymistä. Protonipumpun estäjät, kuten omepratsoli, lansopratsoli ja pantopratsoli, vähensivät yksittäisen beta-karoteeniannoksen (ravintolisä) imeytymistä, mutta ei tiedetä vaikuttavatko ne ravinnosta saatujen karotenoidien imeytymiseen.

Muutamissa tutkimuksissa huomattiin, että henkilöillä, jotka säännöllisesti käyttivät kasvisterolia/stanolia sisältävää margariinia, karotenoidien pitoisuudet plasmassa laskivat 10-20 %.

Lisätietoa

http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2029&lang=fi

Lähteet

Carotenoids. Linus Pauling Institute. http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/carotenoids/. Haettu 04.06.2014.