Loikkaa: valikkoon, hakuun

Chlorella

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Chlorella (Chlorella vulgaris) on yksisoluinen, sinivihreä makean veden levä. Chlorella on saanut nimensä klorofyllin (lehtivihreä) mukaan ja on kasvikunnan paras tunnettu klorofyllin lähteistä.

Chlorellaa on useita lajeja. Yleisimmät ravintolisäkäytössä ovat Chlorella vulgaris ja Chlorella pyrenoidosa.
Chlorella eli klorella

Chlorella eli klorella

Pointti

Klorellaa on pitkään tutkittu korvaavana ravintona, koska se sisältää paljon proteiinia ja runsaasti muita suojaravintoaineita.

Vaikuttavat aineet

Chlorella sisältää runsaasti proteiinia (55-60%), klorofylliä eli lehtivihreää (3-5%) ja karotenoideja (mm. astaksantiini).Chlorellassa on myös mm. A-, B-, C-, E- ja K-vitamiineja. Kivennäisaineista mm. rautaa, jodi, fosfori, magnesium, sinkki ja kalsiumia. Chlorella sisältää myös nukleiinihappoja (RNA ja DNA) sekä rasvahappoja.

Chlorella pyrenoidosa sisältää C.G.F (chlorella growth factor)-tekijää. CGF sisältää nukleiinipeptiidejä, jotka ovat tärkeitä tuman RNA/DNA:n tuotannossa.

Vaikutus ja käyttö

Chlorellaa käytetään yleisesti puhdistamaan kehoa ja chlorella poistaa elimistöstä raskasmetallaja. Chlorellan sisältämä klorofylli edistää punasolujen muodostumista.

Chlorellaa käytetään myös syövän tukihoidoissa. Chlorella tukee immuunijärjestelmäa esimerkiksi pitkäaikaissairauden tai kemoterapian johdosta. Chlorella nopeuttaa valkosolujen palautumista ja rakentumista. Chlorella myös lisää vastustuskykyä.

Käytössä huomioitavaa

Raskaus- ja imetysaikana tulisi välttää chlorellan käyttämistä. Jotkut chlorella-ravintolisät sisältävät runsaasti K-vitamiinia, siksi verenohennuslääkkeitä (mm. varfariini) kättävien tulisi huomioida tämä lääkityksessä. Joitakin allergisia reaktioita on raportoitu chlorellan käytössä.