Loikkaa: valikkoon, hakuun

Eukalyptusöljy

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Eukalyptukset ovat myrttikasveihin kuuluvia puita tai pensaita, joita tunnetaan n. 700 lajia. Suurin osa on Australiasta kotoisin, mutta tunnetaan myös muutamia Uudesta Seelannista ja Indonesiasta. Eukalyptuspuita on istutettu ympäri maailmaa, erityisesti Etelä-Amerikkaan, Pohjois-Amerikan Kaliforniaan, Kiinaan ja Eurooppaan, mm. Portugaliin ja Espanjaan. Puiden lehdet sisältävät eteeristä öljyä, joka antaa niille ominaisen tuoksun. Australiassa esim. koalat ja opossumit ovat adaptoituneet syömään suuriakin määriä eukalyptuksen lehtiä.

Lääkinnällisessti hyödynnetään muutamia Eucalyptus-lajeja. Esim. Euroopan farmakopea hyväksyy rohdoskäyttöön seuraavat kolme lajia: Eucalytpus globulus, E. polybractea ja E. smithii. Aromaterapiassa käytetään lisäksi esim. E. radiataa ja E. citriodoraa. Lehtien öljypitoisuus vaihtelee 0,5-3,5% ja se voidaan eristää vesihöyrytislaamalla. Öljy on väritöntä tai vaalenakeltaista.
Eucalyptus.jpg

Pointti

Laajakäyttöinen raikas eteerinen öljy sekä vaikuttavaksi aineeksi että apuaineeksi.

Vaikuttavat aineet

Eteerisen öljyn pääkomponentti on 1,8-sineoli (eukalyptoli), jota öljyssä tulisi olla vähintään 70% (Ph. Eur. 8th ed.). Muita komponentteja ovat alfa- ja beta-pineeni, sabineeni, limoneeni, alfa-fellandreeni ja kamferi.

E. citriodora eroaa muista lajeista, koska se sisältää sitronellaalia (n. 85%) pääkomponenttinaan, mikä antaa sille lievästi sitruunaan vivahtavan tuoksun (Balchin 1995).

Vaikutus ja käyttö

Eukalyptusöljy on vaikutukseltaan antibakteerinen, ja tehoaa erityisesti streptokokkeihin. Sillä on myös limaa irrottavaa vaikutusta. Näiden vaikutusten takia eukalyptusöljyä käytetään yskänlääkkeissä, ja -pastilleissa, antiseptisissä voiteissa, suuvesissä ja hammastahnoissa sekävaikuttavana aineena että apuaineena.

Höyryhengitys: 12 tippaa öljyä ja 150 kiehuvaa vettä tai 1 rkl (15 ml) öljyä litraan lämmintä vettä. Höyryjä voi hengittää kolme kertaa päivässä.

Käytössä huomioitavaa

Eukalyptusöljyä ei pidä käyttää jos on vatsa-, suolisto tai sappirakon tulehduksia tai alentunut maksan toiminta. Vauvoille ja pienille lapsille öljyä ei tulisi laittaa kasvojen alueelle tai niiden läheisyyteen, koska öljy voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Eukalyptusöljy kiihdyttää maksaentsyymien toimintaa sekä in vitro että in vivo, mikä voi pienentää samanaikaisesti otettujen lääkkeiden pitoisuuksia plasmassa (ESCOP).

Suuret annokset sisäisesti otettuina aiheuttavat pahoinvointia, oksennusta ja ripulia. Suuret annokset ovat myös toksisia ja 3,5 ml on raportoitu olevan kuolettava annos (Leung ja Foster 1996).


Lähteet

1. Euroopan farmakopea, 8. painos. Eucalyptus oil, pp. 1239-1240. European Council, Strasbourg 2013.

2. The chemistry & bioactivity of essential oils. Eucalyptus, pp. 50-53. Amberwood Publishing, Park Corner, UK, 1995.

3. ESCOP Monographs, 2nd edition. Eucalypti aetheroleum, pp. 150-156. Thieme Verlag, Stuttgart 2003.

4. Leung AY, Foster S: Encyclopedia of common natural ingredients used in food, drugs, and cosmetics, 2nd edition, Eucalyptus, pp. 232-234. John Wiley & Sons, New York 1996.