Loikkaa: valikkoon, hakuun

Fenkoli

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 24. toukokuuta 2015 kello 07.03 – tehnyt MRonkko (keskustelu | muokkaukset)

Yleistä tietoa

Fenkoli eli saksankumina (Foeniculum vulgare) on monivuotinen koppisiemeninen siemenkasvi, joka on ollut tunnettu jo antiikin Kreikan ajoilta. Fenkolista erotetaan karvasta ja makeaa versiota: karvas versio on Foeniculum vulgare Miller ssp. vulgare var. vulgare (Miller) Thellung ja makea versio Foeniculum vulgare Mill. subsp. vulgare var. dulce (Mill.) Batt. & Trab. (Ph. Eur. 8th ed.). Fenkolia on kasvanut ympäri Eurooppaa, etenkin Välimeren läheisyydessä. Nykyisin Yhdysvallat, Ranska, Intia ja Venäjä ovat fenkolin suurimpia tuottajia (Wichtl 2002).

Fenkoli koostuu valkoisesta tai vaalean vihreästä sipulista, josta varret järjestäytyvät tiiviisti päällekkäin. Varsien päällä on keveät vihreät lehdet, joissa kasvaa siemeniä tuottavia kukkia. Fenkolin sipuli, varret, lehdet ja hedelmät ovat kaikki syötäviä (3).
Fenkoli

Fenkoli

Pointti

Kansanlääkinnässä fenkolia on käytetty maidoneritystä lisäämään imettävillä äideillä ja ulkoisesti silmävetenä (keite) väsyneisiin silmiin ja funktionaalisiin näköhäiriöihin.

Vaikuttavat aineet

Karvasfenkolin lohkohedelmät sisältävät 2-6% eteeristä öljyjä (vähimmäisvaatimus 40 ml/kg) jonka komponentteja ovat trans-anetoli (vähintään 60%) ja fenkoni (vähintään 15%, Ph. Eur. 8th ed.). Öljyn metyylikavikolipitoisuus (syn. estragoli) taas on rajattu korkeintaan 5%:iin. Lisäksi hedelmät sisältävät 10-20% rasvaöljyä, jossa petroseliinihappo on dominoiva, n. 20% proteiineja, flavonoideja (kämferolin ja kversetiinin glykosideja) ja erittäin pieniä määriä kumariineja, mm. skopoletiinia.

Makean fenkolin hedelmät sisältävät 1,5-3,0% eteeristä öljyä (vähimmäisvaatimus 20 ml/kg), jonka pääkomponentti on trans-anetoli (vähintään 80%). Metyylikavikolin ja fenkonin enimmäispitoisuudet öljyssä ovat 10% ja 7,5%, vastaavasti (Ph. Eur. 8th ed.). Lisäksi hedelmissä on n. 20% rasvaöljyä, 30% proteiineja, hiilihydraatteja, orgaanisia happoja, flavonoideja ja kumariineja (Wichtl 2002).

Vaikutus ja käyttö

Fenkolia on käytetty ennen kaikkea erilaisiin dyspeptisiin vaivoihin, kuten lieviin vatsakramppeihin, lievittämään täydenolon tunnetta ja ilmavaivoja (karminatiivinen vaikutus). Lisäksi fenkolia lisätään usein laksatiivivalmisteisiin kramppien vastavaikuttajaksi. Fenkoliöljyä käytetään myös yskänlääkkeissä sen sekretomotorisen, sekretolyyttisen, ekspektoranttisen ja antiseptisen vaikutuksen takia. Myös makuaineena elintarvikkeissa ja lääkkeissä.

Annostus Teenä: 1 tl (n. 2,5 g) juuri ennen käyttöä murskattuja hedelmiä ja 150 ml kiehuvaa vettä haudutetaan 10-15 minuuttia. Nautitaan 2-3 kertaa päivässä. Teetä voidaan myös käyttää vauvojen ja pienten lasten maidon laimentamiseen.

Käytössä huomioitavaa

Käytön rajoitukset: Itsehoidossa viikon kuureina.

Haittavaikutukset: Yksittäistapauksissa on ilmennyt allergisia iho- ja hengitystieoireita.

Lisätietoa

http://www.yrtit.net/fenkoli/

Lähteet

1. Wichtl M: Teedrogen und Phytopharmaka. Foeniculi amari fructus, Foenciculi dulcis fructus, pp. 212-215. Wissenscahftliche Verlagsgesellschaft mbH, Stuttgart 2002. 2. European Pharmacopoeia, 8td edition. Monographs: Fennel, bitter and Fennel, sweet 04/2013:0824, 04/2011:0825. Council of Europe, Strasbourg 2014.