Loikkaa: valikkoon, hakuun

Galanganjuuri

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 13. joulukuuta 2015 kello 10.04 – tehnyt MRonkko (keskustelu | muokkaukset)

Yleistä tietoa

Isogalanga on Thaimaan, Indonesian ja Malaijin niemimaan kasvi, siellä tunnettu nimellä lengkuas ja se vaatii trooppiset olosuhteet. Pikkugalanga, joka on punertava väriltään ja maultaan voimakkaampi kasvaa vähemmän kuumissa oloissa.

Tuore galangajuuri muistuttaa suuresti inkiväärin juurta, mutta maistuu vähemmän aromaattiselta. Maku on pihkainen, hieman kamferin aromin tai tärpätin oloinen maku.

Pointti

Galangan-juurta (Alpinia officinarum) käytetään vatsalääkkeisiin, hengitystietulehduksiin ja Intiassa ajatellaan sen helpottavan reumaattisia kipuja. Galangan-juuri on Aasiassa suosittu mauste ruoanlaitossa.


Vaikutus ja käyttö

Indonesiassa galangaa käytetään inkiväärin tapaan, usein samoissa ruoissa kuin jauhettua inkivääriä, mutta määrä on joko pienempi vain "hyppysellinen" tai noin kolmasosa inkiväärijauheen määrästä. Tataarit ovat käyttäneet galangaa teensä mausteena. Kiinassa ja Indonesiassa galanga on tärkeä riisiruokien mauste.

Galangan ominaisuuksia kuten inkiväärillä: ruoansulatuksen edistäminen, vatsakivut, kivunlievitys, yskän lievitys ja kuumeen alentaminen

Käytössä huomioitavaa

Lähteet

1. http://www.naturalremedies.org/galangal/

2. http://www.herbal-supplement-resource.com/galangal.html

3. http://en.wikipedia.org/wiki/Alpinia_officinarum