Loikkaa: valikkoon, hakuun

Glukosamiini

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Glukosamiini on ihmisessä luontaisesti esiintyvä amino-monosakkaridi. Sitä tarvitaan suurempien molekyylien rakennusaineeksi, kuten nivelen rustorakenteeseen glykosaminoglykaanien, proteoglykaanien ja hyaloronihapon tuottamiseen. Glukosamiinia on käytetty Euroopassa yli 10 vuotta osteoartriitiksessa eli nivelrikossa.
Glucosamiini

Glucosamiini

Pointti

Kliinisten testien perusteella glukosamiinin suotuista vaikutus nivelrikkoon ilmenee lievissä ja keskivaikeissa tapauksissa. Glukosamiinin on havaittu vaikuttavan myös lievästi tulehdusta hillitsevänä.

Vaikuttavat aineet

Glukosamiinisulfaatti on tehokkain suun kautta annosteltuna.

Vaikutus ja käyttö

Glukosamiini on turvallinen käyttää 500 mg:n annoksissa kolmasti päivässä tai 1500 mg kerralla. Glukosamiini näyttää olevan turvallinen suun kautta nautittuna kolmen vuoden yhtäaikaisessa käytössä. Suuri osa tutkimuksista on ollut kestoltaan 3 kk. Glukosamiinia on käytetty 3 g:n ja yli 3 g:n päiväannoksina nivelrikossa. Epäily glukosamiinin vaikutusta verensokerisäätelyyn ja insuliiniresistenssin kehittymiseen perustuu in vitro ja rottakokeisiin. Ihmiskokeissa vastaavia muutoksia verensokerikäyttäytymisessä ei ole havaittu. Glukosamiinisulfaatin hyväksikäyttö suun kautta annosteltuna on 26%. Glukosamiinin tehon näyttö polven nivelrikon hoidossa edustaa korkeinta tieteellisen näytön luokitusta

Käytössä huomioitavaa

Glukosamiini on havaittu turvalliseksi suurillakin annoksilla. Ei suositella alle 2-vuotiaille. Ei suositella äyriäisallergikoille. Astmasta kärsivien on tarkkailtava käytön mahdollisesti aiheuttavia allergisia reaktioita.Glukosamiinin harvinaisina sivuvaikutuksina on raportoitu uneliaisuutta, unettomuutta, päänsärkyä. Glukosamiinin on raportoitu joillakin aiheuttaneen ihoreaktiota. Käytettävä varoen: diabetes mellitus, äyriäisallergikot, munuaisvaivoista kärsivät, vatsavaivoista kärsivät. Ei suositella käyttää raskauden ja imeytyksen aikana. Näyttöä haitoista ei kuitenkaan ole. Diureetit saattavat lisätä glukosamiinin sivuvaikutusten esiintymistä. Diabeteslääkitystä jotkin tahot pitävät esteenä glukosamiinin käytöllä, riittävä näyttö kieltämiseen tosin puuttuu.


Lähteet

1. Vacha J, Pesakova V, Krajickova J, et al. Effect of glycosaminoglycan polysulphate on the metabolism of cartilage ribonucleic acid. Arzneimittelforschung 1984;34(5):607-609.

2. Bassleer C, Henrotin Y, Franchimont P. In-vitro evaluation of drugs proposed as chondroprotective agents. Int J Tissue React 1992;14(5):231-241.