Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hiiva

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Hiiva (Saccharomyces cerevisiae Meyen, Saccharomycetaceae, Ascomycetes ) on yksisoluinen, kasvikuntaan kuuluva mikro-organismi. Hiivat lisääntyvät kuroutumalla ja jakautumalla kahtia. Yksi gramma hiivaa sisältää n. 10 miljardia hiivasolua. Hiivasolut voivat elää sekä aerobisissa (hapellisissa) tai anaerobisissa (hapettomissa) olosuhteissa. Aerobisessa tilassa hiivasolut jakautuvat, sekä tuottavat hiilidoksidia ja vettä. Anaerobisessa tilassa hiivasolut fermentoivat (käymisprosessi) saatavilla olevia hiilihydraatteja alkoholiksi ja hiilidioksidiksi.

Hiivaa esiintyy luonnossa erityisesti hedelmissä. Sitä on myös yleisesti kasvien lehdillä ja kukissa, maaperässä ja suolavedessä. Lisäksi sitä esiintyy iholla ja lämminveristen eläinten suolistossa, missä se elää joko symbioottisesti tai parasiittina. Käyminen on luonnollinen prosessi, joka alkaa hedelmässä heti sen kypsyttyä.

Vaikuttavat aineet

Hiivasolu sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet: proteiinia (n. 50 %), rasvaa ja hiilihydraatteja. Lisäksi hiivassa on kaikki essentiaalit aminohapot, B-ryhmän vitamiineja (B1, B2, niasiini, pantoteenihappo, B6, foolihappo, biotiini ja B12 ), mineraaleja ja hivenaineita (seleeni). Myös koentsyymi Q:ta (ubikinonia) on löydetty hiivasta.

Vaikutus ja käyttö

Stimuloi immuunijärjestelmää auttaen näin suojaamaan bakteerien ja virusten aiheuttamia tauteja vastaan. B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä hermoston toiminnalle, iholle, aineenvaihdunnalle ja soluhengitykselle. Käytetään ravintolisänä, vastustus- ja suorituskyvyn lisäämiseen, toipilasajan lyhentämiseen, uupumuksen vähentämiseen ja keskittymiskyvyn parantamiseen.

Käytössä huomioitavaa

Lähteet

1. Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001