Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kärsimyskukka

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Kärsimyskukka, Passiflora incarnata, on noin viisi metriä pitkäksi kasvava köynnös, joka kiinnittyy kärhien avulla toisiin kasveihin. Kukissa, jotka ovat n 8cm läpimitaltaan, on 10 valkeaa tai vaaleanviolettia terälehteä. Kukista kehittyvät munanmuotoiset passiohedelmät. Suomessa kärsimyskukka viihtyy huonekasvina.

Suomessa kärsimyskukkaa kasvatetaan vain huonekasvina. Kukka on saanut nimensä siitä, että sen kukkien sanotaan symboloivan Jeesuksen orjantappurakruunua. Vääriä tietoja saaneet suosittivat kärsimyskukkateetä sukupuolista halua kiihottavana erehtyen, kasvi ei lisää halua, vaan päinvastoin, rauhoittaa.
Kärsimyskukka

Kärsimyskukka

Pointti

Kärsimyskukkaa käytetään hermostolliseen jännitykseen ja univaikeuksiin usein yhdessä mm. valeriaanan, sitruunamelissan ja humalan kanssa.

Vaikuttavat aineet

Kärisimyskukan vaikuttavia aineita ovat mm. alkaloidit, flavonoidit, haihtuvat öljyt ja syanoglykosidit.

Vaikutus ja käyttö

Rohdoksena käytetään lehtiä ja kukkia, mutta myös hedelmillä on rohtovaikutusta.

Kärsimyskukan vaikutus on lievästi rauhoittava ja unentuloa helpottava. Sillä voi saada apua levottomuuden, unettomuuden sekä stressin hoidossa. Sen vaikutus ei ole huumaava, eikä aiheuta riippuvuutta.

Toimii ruoansulatuksen edistäjänä, rentouttaa ruoansulatuskanavan seinämiä reunustavia sileitä lihaksia. Voi auttaa myös laukaisemaan kohtulihaksen jännitystiloja.

Käyttö: Miellyttävänmakuinen yrttitee unettomuuteen 1 kupillinen, muihin vaivoihin 3 kuppia päivässä 1 tl kuivattuja lehtiä kupilliseen kiehuvaa vettä, haudutetaan 10-15 min.

Tinktuuraa voi käyttää ½-1 tl päivässä korkeintaan 3 kertaa päivässä

Käytössä huomioitavaa

Annostusohjeita ei saa ylittää, sillä liian suuret annokset voivat aiheuttaa päänsärkyä. Kärsimyskukkaa ei saa antaa alle 2-vuotiaille. Valmisteita ei tule käyttää raskauden aikana. Alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden yhteiskäyttö valmisteiden kanssa voi johtaa tajuttomuuteen.


Lähteet

1. Castleman M. Terveyskasvit, Otava 1999

2. Holm Y., Hiltunen R. Lääkkeitä luonnosta, Palmenia kustannus, 2003 Tammer-Paino Oy

3. Rautavaara T., Miten luonto parantaa, WSOY 1980