Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kultapiisku

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 6. heinäkuuta 2014 kello 17.22 – tehnyt HMykra (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |pointti=Kultapiisku-uutetta voi käyttää tukihoitona korkeintaan kahden viikon kuurina virtatietulehdusten yhteydessä. Se tehostaa elimistön puhdistumista paa...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Kultapiisku, Solidago virgaurea, on Suomessa yleinen monivuotinen kasvi saaristosta tuntureille. Etelä- ja Keski-Suomessa se voi rehottaa pensasmaisena jopa metrin korkuisena, kukinnoissa voi olla satoja mykeröitä.

Arabit käyttivät kultapiiskua jo keskiajalla. Elias Lönnrot kirjoitti siitä: ”Lääkevoima vahvistava ja kutistuttava, vesittävä. Siitä laitettua teetä t. keitettä kiitetään hyväksi sisälisiä haavoituksia ja verestymiä parantamaan.”

Rohdoksena käytetään kukkivia versoja, jotka kerätään heinä- elokuussa. Rohdoskäyttöön kultapiiskua kerätään versojen latvaosista lehtineen, silputaan ja käytetään kuivattuna.

Pointti

Kultapiisku-uutetta voi käyttää tukihoitona korkeintaan kahden viikon kuurina virtatietulehdusten yhteydessä. Se tehostaa elimistön puhdistumista paastojen ja puhdistuskuurien aikana.

Vaikuttavat aineet

Kultapiiskun vaikuttavina aineina saponiineja, katekiinityyppisiä parkkiaineita, flavonoideja, haihtuvaa öljyä, orgaanisia happoja, diterpeenejä, fenoliglykosideja, antosyanidiineja, fenoliglykosideja, antosyanidiineja ja polysasakkarideja

Vaikutus ja käyttö

Rohdoksella on todettu olevan diureettista, tulehdusta vähentävää sekä kouristuksia laukaiseva vaikutus. Sitä on perinteisesti käytetty lisäämään virtsan määrää erilaisissa munuais- ja virtsatieinfektioissa.

Teetä ja uutetta käytetään nesteen poistamiseen elimistöstä sekä reuman, kihdin ja epäpuhtaan ihon hoitoon.

Haavoissa ja infektioissa kultapiiskua käytetään ulkoisesti kääreinä sekä voiteina lievittämään kipua. Fenoliglykosidien on osoitettu ehkäisevän infektioita ja olevan antibioottisia.

Kultapiiskun parkkiaineet supistavat limakalvoja ja ne voivat tuoda helpotusta ripuliin ja suolistotulehduksiin. Lisäksi sillä on sienten kasvua estävä vaikutus.

Saksan lääkelaitoksen komissio E:n mukaan kultapiiskua voidaan käyttää virtsatietulehdusten sekä munuais- ja rakkokivien ja munuaissoran hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Kultapiiskun versoa otetaan päivässä 6-12g teenä tai muina valmisteina.

Käytössä huomioitavaa

Turvallisinta on tuorekasviuutteen ohjeen mukainen kuurikäyttö, ei koskaan kahta viikkoa pidempään. Raskaus- ja imetysaikana kultapiiskurohdosten sisäistä käyttöä tulee välttää. Ei suositella alle 2-vuotiaille eikä sydämen vajaatoiminnasta aiheutuvien turvotusten hoitoon.

Lisätietoa

Lajituntemuksen oppimisympäristö, kultapiisku: http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=3634

Luontoportti: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/kultapiisku

Lähteet

1. Castleman M, Terveyskasvit, Otavan Kirjapaino Oy 2000

2. Holm Y., Hiltunen R. Lääkkeitä luonnosta, Palmenia kustannus,2003 Tammer-Paino Oy

3. Piippo S. Luonnon lääkeyrtit 4, Tammi 2004

4. Raipala-Cormier V. Luontoäidin kotiapteekki, WSOY, Juva 1997

5. Vogel A., Yrttikirja, Rohtoja ja ruokaa luonnosta, Ykkös Offset Vaasa 1998