Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lesitiini

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Lesitiini on ihmissolun normaali yhdiste. Elimistö pystyy itse syntetisoimaan sitä, mikäli koliinia, inositolia, B6-vitamiinia, magnesiumia ja välttämättömiä rasvahappoja on riittävästi saatavilla. Lesitiiniä valmistetaan myös kananmunan keltuaisesta ja soijapavuista, sekä muista öljyä sisältävistä kasvien siemenistä, joten se on erilaisten fosfolipidien seos. Luontaisia lesitiinin lähteitä ovat vehnänalkiot, pähkinät, kylmäpuristetut kasviöljyt ja sisäelimet. Myös aivoissa on lesitiiniä.

Vaikuttavat aineet

Arvokkaita monityydyttämättömiä rasvahappoja (linoli- ja linoleenihappo), koliinia, inositolia (B-ryhmän vitamiinia) sekä fosfatidyylikoliinia.

Vaikutus ja käyttö

Lesitiini auttaa veren kolesterolin muuttumista sellaiseen muotoon, että se ei pysty kerääntymään verisuonten seinämiin. Näin se alentaa veren kolesteroliarvoja. Lesitiini parantaa rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä, sekä kulkeutumista ja toimii kaikissa soluissa tärkeänä aineosana. Se sisältämällä fosfatidyylikoliinilla on erittäin suuri merkitys hermostoon ja aivojen toimintaan. Sen on todettu parantavan muistia ja keskittymiskykyä. Fosfatidyylikoliini suojelee myös maksaa runsaasti alkoholia käyttävällä henkilöllä.

Lesitiinirakeet on valmistettu valkuaisaineettomasta soijalesitiinistä ilman lisäaineita. Nestemäinen lesitiini on helppokäyttöinen hyvänmakuisessa muodossa. Soijalesitiiniä on saatavana myös pehmeissä kapseleissa, joissa lesitiini on yhdistetty vehnänalkioöljyyn. Auringonkukkalesitiiniä myydään jauheena.

Käytössä huomioitavaa

Lähteet

1. Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001