Loikkaa: valikkoon, hakuun

Merilevä

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 23. kesäkuuta 2022 kello 11.58 – tehnyt TKarhi (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |info1=Merilevissä on monikymmenkertaisesti kivennäis- ja hivenaineita verrattuna maalla kasvaviin vihanneksiin. Levien kivennäisaineiden, rasvahappojen ja anti...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Merilevissä on monikymmenkertaisesti kivennäis- ja hivenaineita verrattuna maalla kasvaviin vihanneksiin. Levien kivennäisaineiden, rasvahappojen ja antioksidanttien suhde on ihanteellinen. Levät eivät kerää itseensä meren myrkkyjä, kuten kalat, sillä ne eivät voi kasvaa saastuneessa vedessä.

Vaikuttavat aineet

Kaikki yleisimmät luonnossa olevat aminohapot, 60 erilaista kivennäis- ja hivenainetta, B-vitamiinit, myös B12-vitamiini, A-, E- ja D-vitamiineja, sekä runsaasti kaliumia. Merilevien solukalvoista on löydetty monityydyttymättömiä omega-3-sarjan rasvahappoja (EPA, DHA), samoja kuin rasvaiset merikalat sisältävät.

Vaikutus ja käyttö

Kehossa merilevät muodostavat kelaattiyhdisteitä raskasmetallien kanssa ja nämä kulkeutuvat ruoansulatuskanavan kautta pois kehosta. Merilevät puhdistavat kehon esim. lyijystä ja kadmiumista, sekä radioaktiivisista aineista. Levien korkea kivennäisainepitoisuus tasoittaa länsimaista ruokaa nauttivan henkilön happo-emästasapainoa, sekä korkean kaliumpitoisuutensa vuoksi merileviä voi käyttää myös tasapainottamaan korkeaa verenpainetta. Vaikuttavat elimistön prostaglandiinituotantoa lisäämällä verenpainetta ja veren kolesterolipitoisuutta alentavasti. Vilkastuttaa aineenvaihduntaa, sekä vaikut-taa edullisesti ihon, hiusten ja kynsien kuntoon. Auttaa kuukautishäiriöissä, sekä PMS-oireissa ja lievittää dementian oireita.

Käytössä huomioitavaa

Ei suositella raskauden aikana, pikkulapsille, eikä henkilöille, joilla on tai on ollut kilpirauhassairaus. Ei sovi verenvuotosairautta poteville, eikä verenohennuslääkkeitä käyttäville.


Lähteet

1. Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001