Loikkaa: valikkoon, hakuun

Muskottipuu

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Muskottipuu (Myristica fragrans) on ikivihreä, kiiltävälehtinen puu, joka kasvaa luonnonvaraisena Molukeilla ja Filippiineillä jopa 20 metriä korkeaksi.

Muskotti-mauste on Myristica-suvun puiden, varsinkin muskottipuun, siemenistä jauhamalla tehty mauste, myös muskotin kukintoja käytetään mausteena. Muskottipähkinä on munanmuotoinen 2–3 cm pitkä alle 2 cm leveä siemen. Sitä ympäröi punainen tai oranssi siemenvaippa, muskottikukka.

Raastettua muskottipähkinää käytetään etenkin makeiden ruokien mausteena, muskottikukkaa käytetään suolaisissa ruoissa.
Muskottipähkinä

Muskottipähkinä

Pointti

Muskottia käytetään mausteena siksi, että se parantaa ruoansulatusta. Kliinisten tutkimusten mukaan sillä on vaikutusta myös ripulin hoidossa.

Vaikuttavat aineet

Muskottipähkinän öljy koostuu lähinnä kamferista ja pineenistä, mutta siinä on myös myrkyllistä myristisiiniä. Muskottipähkinän eteerinen öljy on pistävä maultaan ja pippurintuoksuinen

Vaikutus ja käyttö

Muskottia käytetään ulkoisesti helpottamaan niveltulehduksia, jännetulehduksia, reumatismia sekä lihasvammoja.

Intialaisten tutkijoiden mukaan muskotin eteerinen öljy alentaa veren kolesterolipitoisuutta ja vähentää rasvojen kertymistä maksan, sydämen ja aortan ympärille. Nigerialaisten tutkimusten mukaan muskotti saattaa ehkäistä verihyytymien muodostumista.

Muskotin eteerinen öljy on virkistävää, mutta sisäinen käyttö kielletty.'

Eteerinen öljy – annostus: laimenna 3 tippaa eteeristä öljyä 50 ml:aan perusöljyä. Levitä hoidettavalle alueelle enintään kolmesti päivässä tai lisää kylpyveteen päivittäinen max. viikon ajan.

Käytössä huomioitavaa

Suurilla annoksilla muskottipähkinä on vaarallinen ihmisille. Muskottipähkinän eteeristä öljyä ei saa nauttia sisäisesti. Sen sisältämä myristisiini on myrkyllistä ja voi aiheuttaa huimausta, hallusinaatioita, päänsärkyä ja ärsyttää ruoansulatuskanavia. Eteeristä öljyä tulee käyttää ulkoisestikin vähän ja lyhyitä aikoja mahdollisen ihoärsytyksen vuoksi.


Lähteet

1. Holm Y., Hiltunen R. Lääkkeitä luonnosta, Palmenia kustannus,2003 Tammer-Paino Oy

2. Hiltunen R., Holm Y., Huovinen K., Kari O., Lahdelma L., Vitamiinien, kivennäisaineiden, luonnonlääkkeiden parantavat voimat, Valitut Palat 2001

3. Wilkinson J., Dunford A., asiantuntijat Elo K., Wacklin A., Elo T., Lääkkeitä luonnosta, 170 lääkeyrttiä ja mitä tiedämme niistä nykyisin Valitut Palat 2009 Helsinki