Loikkaa: valikkoon, hakuun

Oluthiiva

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 21. tammikuuta 2020 kello 17.22 – tehnyt MRonkko (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Oluthiivahiutaleet ovat inaktivoitua ja kuivattua Saccharomyces cerevisae-lajin hiivaa. Inaktivoituja oluthiivavalmisteita on saatavilla sekä kuivattuina hiutaleina että tabletteina.

Oluthiivan käyttö ravintolisänä on alkanut 1800-luvulla, jolloin saksalainen kemisti Justus Liebig keksi että oluenvalmistuksesta jäänyttä hiivaa saattoi käyttää ravintona.(1) Yleiseen käyttöön se levisi 1900-alussa erityisesti Iso-Britanniassa ja Australiassa kauppanimillä Marmite ja Vegemite, jotka koostuivat maustetusta hiivatahnasta. B-vitamiinien löytämisen jälkeen näitä käytettiin mm. beri-berin ja muiden puutostautien hoidossa ja ne sisällytettiin esim. brittiarmeijan muona-annoksiin.

Pointti

Nimensä mukaisesti Saccharomyces cerevisae-lajin hiivoja käytetään yleisesti esim. oluen valmistuksessa ja leivonnassa. Nykyisin oluthiivahiutaleiden valmistuksessa käytettävät hiivalajikkeet poikkeavat kuitenkin oluen valmistuksessa käytetyistä ja niitä kasvatetaan ravintoliuoksessa nimenomaan ravintolisäkäyttöön.

Vaikuttavat aineet

Osa B-vitamiineista on oluthiivahiutaleissa luonnostaan, mutta joitain lisätään joko hiivan ravintoliuokseen tai inaktivoituun hiivaan. Tämän takia vitamiinisisältö voi vaihdella eri tuotteiden välillä. Monet tuotteet sisältävät kuitenkin kaikkia B-vitamiineja: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 (folaatti) ja B12. Lisäksi ne sisältävät runsaasti sinkkiä ja jonkin verran muita hivenaineita. Kuivattu oluthiiva sisältää myös lähes 50% proteiineja, joten se toimii myös proteiinilisänä.

Vaikutus ja käyttö

Oluthiiva edesauttaa hyvien suolistobakteerien lisääntymistä. Täten sen vaikutus on immuniteettia kohottava ja suolistosairauksia ehkäisevä. Oluthiiva sisältää DNA ja RNA kemikaaleja, jotka edesauttavat solujen uusiutumisprosessissa.

Varsinkin kasvissyöjät käyttävät oluthiivahiutaleita sekä B-vitamiinien lähteenä että makua antavana juustoraasteen vaihtoehtona vegaanisessa ruokavaliossa..

Käytössä huomioitavaa

Oluthiivahiutaleet sisältävät luonnostaan glutamiinihappoa, natriumglutamaatin aktiivista ainesosaa, joka saattaa aiheuttaa joillekin yliherkkyysreaktioita, esim. päänsärkyä tai astmaoireita.

Lisätietoa

http://www.bbc.co.uk/news/uk-13541148

Lähteet

1. http://www.bbc.co.uk/news/uk-13541148