Loikkaa: valikkoon, hakuun

Peltokorte

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Kortteet ovat monivuotisia sanikkaita ja kuuluvat itiökasveihin. Peltokorte kasvaa luontaisesti kosteilla paikoilla kuten rantametsissä, ojanvarsilla, korvissa, joutomailla ja soilla. Jos peltokorte kasvaa puutarhassa, se osoittaa maan olevan hapanta ja heikkokuntoista. Peltokortteen juurakko voi työntyä maahan yli metrin syvyyteen, joten kasvin hävittäminen ei ole mikään helppo tehtävä.

Antiikin aikana peltokorte oli tunnettu rohdoskasvi. Muinaiset kiinalaiset ovat käyttäneet peltokortetta haavojen, peräpukamien, reuman ja punataudin hoitoon.
Peltokorte

Peltokorte

Pointti

Peltokorte pystyy pidättämään itseensä veteen liuennutta kultaa, jonka takia sillä on pitkä historia nivelkipujen kasvirohtona. Tonnissa tuoreita varsia voi olla liki 115 g kultaa.

Vaikuttavat aineet

Peltokortteen maanpäälliset versot sisältävät yli 10 % kivennäisaineita, joista 2/3 piihappoa ja silikaatteja, lisäksi saponiineja, flavonoideja, hieman alkaloideja (nikotiini) parkkiaineita, steroleja, beetasitosteriiniä, A-,C-, B1-, B2-, B3-,vitamiinia ja rodaniinia (tuoreiden kasvien mehussa).

Vaikutus ja käyttö

Rohdoksena käytetään vihreää kesäversoa. Rohtokasvina peltokortteella on osoitettu olevan virtsaneritystä lisäävä ja verenvuotoja tyrehdyttävä vaikutus. Peltokortetta käytetään mm. munuais- ja eturahasvaivoihin, virtsateiden tulehdusten hoitoon sekä liikalihavuuteen.

Koska peltokorte imee veteen liuennutta kultaa, sitä käytetään reumaattisiin kipuihin, niveltulehduksiin ja kihtiin.

Runsaiden orgaanisten piiyhdisteiden vuoksi peltokorte on hyvä piin lähde. Pii on eduksi iholle, verisuonille ja sidekudoksille. Se lisää myös vastustuskykyä ja vahvistaa vahingoittuneita kudoksia sekä edistää murtumien paranemista. Peltokorte täytyy keittää, jotta elimistö pystyy hyödyntämään piin. Peltokorte sopii käytettäväksi myös esim. kääreinä huonosti paranevien haavojen hoitoon.

Peltokorte on arvokas mineraalien lähde niille, joilla taipumusta luunmurtumiin. Yleisesti kasvin arvellaan ehkäisevän luukatoa. Peltokortteen sisältämät parkkiaineet vaikuttavat supistavasti limakalvoihin, joten sitä on käytetty kroonisissa keuhkoputkentulehduksissa. Ulkoisesti siitä on ollut apua nielutulehduksissa ja kylpyinä sekä kääreinä sienisairauksiin, ihottumiin ja tulehduksiin. Peltokorte parantaa ja supistaa haavoja ja eteerinen öljy torjuu bakteereita.

Peltokortetee: 1-2 tl kuivattua ja murskattua yrttiä kupilliseen vettä, keitetään 10 min, siivilöidään, nautitaan max 2 kuppia päivässä. Vältä teen juomista ennen nukkumaanmenoa, koska tee edistää virtsaneritystä.

Tinktuura: 0,5-1 tl kahdesti päivässä

Käytössä huomioitavaa

Rohdosvalmisteita tulee käyttää korkeintaan 3 viikkoa, koska se voi ärsyttää ruoansulatuskanavaa. Peltokortteella on suhteellisen korkea seleenipitoisuus ja sen yliannostus voi aiheuttaa sikiövaurioita, joten sitä ei saa käyttää raskausaikana. Liiallisesti käytettynä peltokorte on haitallista siinä olevan ekvisetiinin vuoksi (hermomyrkky).

Munuaistautisille ja sydänsairaille peltokortetta ei suositella ollenkaan. Ei saa antaa alle 2-vuotiaille lapsille. Lasten leikeissä ei saa käyttää peltokortteen onttoa vartta puhallusputkena, vaarana on, että kasvimehua siirtyy suuhun.

Lisätietoa

Lajituntemuksen oppimisympäristö, peltokorte: http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=24989&haku=&page=1&global=&bundle=24344&pcat=7

Yrttitarha, peltokorte: http://www.yrttitarha.fi/kanta/peltokorte/

Lähteet

1. Castleman M., Terveyskasvit, Otava 2000

2. Holm Y., Hiltunen R. Lääkkeitä luonnosta, Palmenia kustannus,2003 Tammer-Paino Oy

3. Piippo S. Luonnon lääkeyrtit 4, Tammi 2004

4. Raipala-Cormier V., Luontoäidin kotiapteekki, kasvilääkintä ja luontaishoidot, WSOY 1997

5. Yrjö Mäkinen, Paula Hakala, Jukka Vauras, Riitta Vauras, Kauppayrtit Oy Edita Ab, Helsinki, 1996

6. Hiltunen R., Holm Y., Huovinen K., Kari O., Lahdelma L., Vitamiinien, kivennäisaineiden, luonnonlääkkeiden parantavat voimat, Valitut Palat 2001