Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pii

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 4. kesäkuuta 2019 kello 08.39 – tehnyt MRonkko (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Pii on yleinen mineraali, jota välttämätön luiden, nivelten ja mukopolysakkaridien muodostukselle. Pii on myös tärkeä ihon, hiusten sekä kynsien hyvinvoinnille.

Piitä on runsaasti kasvikunnan tuotteissa, ja parhaat lähteet ovat kokojyvävilja, juurekset ja muut kasvikset.

Piitä on riisileiseissä, täysjyväviljassa, vihreissä lehtivihanneksissa, perunoissa, paprikoissa, palsternakassa, pähkinäissä ja siemenissä. Peltokortteessa piitä on erityisen runsaasti.

Piille ei ole voimassa olevaa EU RDA-suositusta. Ihmisen piin tarvetta ei tunneta, mutta suositellun määrän arvioidaan olevan välillä 10-30 mg/vrk.
Kolloidista piihappoa saadaan vuorikristallista.

Kolloidista piihappoa saadaan vuorikristallista.

Vaikuttavat aineet

Liukoisessa (kolloidisessa) muodossa pii esiintyy piihappona.

Vaikutus ja käyttö

Piin puute aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntumistä, hiusten ja kynsien haurastumista, valtimoiden kovettumista, luiden epämuodostumisia ja osteoporoosia.

Pii-valmisteet vahvistavat luita tehostaessaan kollageenisäikeiden ristisidosten muodostumista. Piin on osoitettu lisäävän kasvavien luiden mineralisaatiota erityisesti, jos kalsiumin saanti on vähäistä. Piitä tarvitaan myös ruston muodostumiseen.

Kolloidinen pienikiteinen piikristalli kykenee sitomaan itseensä suuontelossa, ruokatorvessa, mahalaukussa ja suolistossa olevia ksenobiootteja eli ympäristömyrkkyjä.

Kolloidinen pii voi muodostaa limakalvojen pinnalle suojakelmuja, jotka puolestaan suojaavat limakalvojen kerroksia. Piihappogeeli sitoo myös suolistokaasuja ja vähentää vatsan turpoamiseen liittyviä vaivoja.

Käytössä huomioitavaa

Pii on turvallinen suun kautta nautittuna, sillä ylimäärä poistuu virtsan mukana. Eläimillä suuret määrät piitä ravinnon kautta nautittuina on vähentänyt antioksidanttientsyymien, kuten glutationiperoksidaasin ja superoksididismutaasin, aktiivisuutta. Siten runsasn piin saanti voisi heikentää antioksidanttipuolustusta.