Loikkaa: valikkoon, hakuun

Punariisi

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Punariisi syntyy kun hiivasieni Monascus purpureus Went kasvaa riisissä (Oryza sativa). Usein syntynyttä tuotetta eli punariisiä standardoidaan sisältämään 0,4% monakoliineja, erityisesti monakoliini K:a. Riisi sisältää myös rasvahappoja, proteiineja, vitamiineja, mineraaleja ja pigmenttejä.

Punariisin käyttö Kiinassa on tunnettu jo 800 e.Kr. Tang-dynastian aikana. Lääkkeellisen käytön lisäksi sitä käytettiin riisiviinin tekoon ja ruoassa maun säilyttämiseen sekä väriä antamaan. Ming-dynastian (1368-1644) aikana punariisin farmakologiset ominaisuudet tallennettiin kiinalaiseen farmakopeaan, jolloin sen käyttöaiheina mainittiin: parantaa ruoansulatusta, pernaa, verenkiertoa ja ehkäisee verenseisausta. Japanissa punariisiä tunnetaan nimellä beni-koji ja sitä käytetään elintarvikevärinä.
Punariisi valmistetaan hiivasienen avulla riisissä.

Punariisi valmistetaan hiivasienen avulla riisissä.

Vaikuttavat aineet

Punariisi sisältää vaikuttavina aineina yhdeksän monakoliinijohdosta, joista pääkomponentti on monakoliini K, joka on rakenteeltaan samankaltainen kuin mevinoliini eli lovastatiini.

Vaikutus ja käyttö

Monakoliinit ovat 3-hydroksi-3-metyyliglutaryylikoentsyymi A (HMG-CoA) reduktaasin estäjiä. Tämä entsyymi taas on endogeenisen kolesterolisynteesin nopeutta säätelevä tekijä ja kun sitä estetään niin kolesterolia syntyy vähemmän. Puolisynteettiset ja synteettiset statiinit vaikuttavat samalla mekanismilla.

Punariisin tehoa dyslipidemiaan on tutkittu muutamissa satunnaistetuissa, kaksoissokko, lumekontrollouduissa tutkimuksissa ja tehoa on myös verrattu simva- ja pravastatiiniin. Ottamatta kantaa tutkimusten yksityiskohtiin, niin punariisi oli yleisesti ottaen tehokkaampi kuin lume ja yhtä tehokas kuin mainitut statiinit. Punariisin tehoa on myös tutkittu useaan muuhun sairauteen, kuten diabetekseen, osteoporoosiin, syöpään ja ei-alkoholiseen maksasairauteen, mutta nämä tulokset ovat liian hajanaisia, jotta niistä voisi vetää mitään johtopäätöksiä.

Käytössä huomioitavaa

Haittavaikutuksina on raportoitu mahasuolikanavan oireita, gastriittia ja maksaentsyymien nousua. Statiinien käyttöön liittyy usein lihaskipuja, joita voi myös ilmetä punariisin käytön seurauksena. Henkilöt, joilla on maksasairaus, ovat raskaana tai alle 18-vuotiaita ei tulisi käyttää punariisiä.


Lähteet

  1. Becker DJ, Gordon RY, Halbert SC, et al. Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerant patients: A randomized trial. Ann Intern Med 2009;150:830-9.
  2. Bliznakov EG. More on the Chinese red-yeast-rice supplement and its cholesterol-lowering effect. Am J Clin Nutr 2000;71:152-7.
  3. Halbert SC, French B, Gordon RY, et al. Tolerability of red yeast rice (2,400 mg twice daily) versus pravastatin (20 mg twice daily) in patients with previous statin intolerance. Am J Cardiol 2010;105:198-204.
  4. Heber D, Yip I, Ashley JM, et al. Cholesterol-lowering effects of a proprietary Chinese red-yeast-rice dietary supplement. Am J Clin Nutr 1999;69:231-6.
  5. Liu J, Zhang J, Shi Y, et al. Chinese red yeast rice (Monascus purpureus) for primary hyperlipidemia: a meta-analysis of randomized controlled trials. Chin Med 2006;1:4.
  6. Schulz V, Hänsel R, Blumenthal M, Tyler VE: Rational Phytotherapy. 5th edition, Springer Verlag, Berlin-Heidelberg-New York 2004.
  7. Wang J, Lu A, Chi J. Multicenter clinical trial of the serum lipid-lowering effects of a monascus purpureus (red yeast) rice preparation from traditional Chinese medicine. Cur Ther Res 1997;58:964-78.
  8. Yang CW, Mousa SA: The effect of red yeast rice (Monascus purpureus) in dyslipidemia and other disorders. Complementary Therapies in Medicine 20, 466-474, 2012.