Loikkaa: valikkoon, hakuun

Salvia

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Salvia on huulikukkaiskasvien (Lamiaceae) laajin suku käsittäen 700-100 lajia, jotka ovat matalia pensaita, yksi- tai monivuotisia. Salvia on levinnyt komeen vyöhykkeeseen: Keski- ja Etelä-Amerikka (. 500 lajia), Keski-Aasia ja Välimeren alue n. 250 lajilla ja Itä-Aasia n. 90 lajilla. Yleensä käytettävä kasvinosa on lehdet.

Yleisessä käytössä ovat:

- Salvia officinalis L., joka tunnetaan rohto-, ryyti- tai dalmatialaisena salviana.

- S. lavandulifolia Vahl. eli espanjalainen salvia.

- S. triloba L., kreikkalainen salvia.

- S. sclarea L. eli muskatellisalvia.

- S. miltiorrhiza Bunge eli punasalvia tai danshen/tanshen. Ks. punasalvia.

- S. hispanica L., joka tunnetaan nimellä chia. Ks. chia.

- S. divinorum Epling & Jativa eli Mazatekinsalvia.

Ryytisalvia on näistä Euroopassa laajimmalle levinnyt ja eniten käytetty laji. Sukunimi Salvia tulee latinankielisestä sanasta salvare = parantaa, pelastaa ja officinalis viittaa kasvin lääkekäyttöön (Suomen terveyskasvit). Salvia tuli tunnetuksi 800-luvulla luostaripuutarhojen myötä ja sillä lääkittiin mitä moninaisempia vaivoja. Pyhän Hildegardin mukaan se tehosi jopa kuolemaa vastaan: Cur moriatum homo cui salvia croscit in horto? eli: Miksi miehen annettiin kuolla, kun puutarhassa kerran kasvaa salviaa.
Salvia officinalis

Salvia officinalis

Vaikuttavat aineet

Ryytisalvia sisältää 1-2,5% eteeristä öljyä (vähintään 1,5% Ph.Eur. 8.painos). Lisäksi parkkiaineita, joiden pääkomponentti on rosmariinihappo, diterpeenirakenteisia karvasaineita (karnosoli = pikrosalviini, joka muodostuu rohdoksen kuivuessa karnosolihaposta) ja 1-3% flavonoideja. Salvian antioksidatiivisesti vaikuttavat eineet ovat fenoliglykosideja. Eteerisen öljyn pääkomponentit ovat alfa- ja beta-tujoni, jota yhteensä on 35-60%. Lisäki öljyssä on kamferia, 1,8-sineolia, borneolia ja bornyyliasetaattia.

Espanjalainen salvia sisältää n. 1% eteeristä öljyä (Zrira ym. 20014), jonka pääkomponentteja ovat 1,8-sineoli (10-30%) ja kamferi (11-36%). Muita öljyn komponentteja ovat alfa-pineeni, sabineeni, limoneeni, tujoni (enintään 0,5%), linaloli, linalyyliasetaatti, terpinen-4-oli, sabinyyliasetaatti, alfa-terpinyyliasetaatti ja borneoli (Ph. Eur.).

Muskatellisalvia sisältää 0,3 % eteeristä öljyä, jonka pääkomponentteja ovat linaloli (12-18%) ja linalyyliasetaatti (39-53%). Sharopov ja Setzer (2012) tunnistivat öljystä yhteensä 59 komponenttia.


Salvia triloba sisältää 2-3,5% (vähintään 1,8%) eteeristä öljyä. Öljyn pääkomponentti on 1,8-sineoli (n. 65%), sen lisäksi siinä on hieman tujonia (5-6%) ja loput koostuu mono- ja seskviterpeeneistä. Rohdos sisältää myös n. 5% parkkiaineita, joista suurin osa on rosmariinihappoa, n. 2% flavonoideja, diterpeenejä (karnosoli) ja triterpeenejä (ursolihappo).

Salvia divinorum on kotoisin Meksikosta, missä mazatek-intiaanit ovat käyttäneet sitä tuottamaan mystisiä kokemuksia. Kasvi sisältää salvinoriini A ja B, joilla on hallusinogeenisia ominaisuuksia. Ne ovat voimakkaita kappa-opioidireseptoriagonisteja (Prisinzano 2005).

Vaikutus ja käyttö

Ryytisalvia on käytössä mausteena sekä tuoreena että kuivattuna. Se sopii hyvin sianlihalle ja on oleellinen osa italialaista herkkua saltimbocca alla romana. Salvia ehkäisee hikoilua ja vähentää maidon erittymistä, mikä helpottaa imetyksen lopettamista. Sillä on myös verensokeria alentava ja kouristuksia helpottava vaikutus. Kuten lähes kaikki eteeriset öljyt, niin myös salvialla on antimikrobista vaikutusta, minkä takia sitä kurlaus- ja suuvesissä. Ulkoisesti, esimerkiksi kylvyissä, sillä löytyy käyttöä vaikeasti paraneviin haavoihin.

Kurlaukseen ja huuhteluun: 2,5 g salvian lehtiä tai 2-3 tippaa eteeristä öljyä 100 ml:aan vettä. Rohdoksen tapauksessa haudutetaan ja suodatetaan. 2,5 g = 1,5 tl salvian lehtiä (Wichtl 2002).

Espanjalaisen salvian, kreikkalaisen salvian ja muskatellisalvian öljyjä käytetään aromaterapiassa. Muskatellisalvian öljyllä oli kohtalaisen hyvää antibakteerista vaikutusta (Dzamic ym. 2008). Tutkittaessa eri salviaöljyjen tehoa bakteereihin, niin ne tehosivat parhaiten gram-positiivisiin bakteereihin. Esim. S. lavandulifolian eteerinen öljy tehosi Staphylococcus aureukseen antaen MIC-arvoksi 2.31 mg.ml–1 . MIC kuvaa pienintä tehokkainta pitoisuutta (MIC = Minimum Inhibitory Concentration).

Käytössä huomioitavaa

Ryytisalvian sisältämä tujoni on suurina annoksina hermomyrkky. Sen LD50-arvo on 240 mg/kg (rotilla).


Lähteet

1. Suomen Terveyskasvit (toim.), rohtosalvia p. 231. Valitut Palat 1982.

2. Wichtl M: Teedrogen und Phytofarmaka, 4. Auflage, Salviae officinalis folium & Salviae trilobae folium, pp. 538-545. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft GmbH, Stuttgart 2002.

3. European Pharmacopoia 8td edition, Sage leaf (Salvia officinalis) and Sage leaf, three-lobed, pp. 1373-1374, Spanish sage oil, pp. 1389-1390. European Council, Strasbourg 2103.

4. Zrira S, Menut C, Bessiere JM, Elamrani A, B. Benjilal B: A Study of the Essential Oil of Salvia lavandulifolia Vahl from Morocco. Journal of Essential Oil Bearing Plants 7, 232-238, 2004.

5. Sharopov FS, Setzer WN: The Essential Oil of Salvia sclarea L. from Tajikistan. Rec. Nat. Prod. 6, 75-79, 2012.

6. Dzamic A, Sokovic M, Ristic M, Grujic-Jovanovic S, Vukojevic J, Marin PD: Chemical composition and antifungal activity of Salvia sclarea (Lamiaceae) essential oil. Arch. Biol. Sci., Belgrade 60, 233-237, 2008.

7. Pierozan MK, Pauletti GF, Rota L, dos Santos ACA, Lerini LA, di Luccio M, Mossi AJ, Atti-Serafini L, Cansian RL, Vladimiroliveira J: Chemical characterization and antimicrobial activity of essential oils of Salvia L. species. Ciênc Tecnol Aliment, Campinas 29, 764-770, 2009.

8. Prisinzano TE: Psychopharmacology of the hallucinogenic sage Salvia divinorum. Life Sciences 78, 527-531, 2005.