Loikkaa: valikkoon, hakuun

Viinirypäleen siemenuute

Share/Save/Bookmark

Yleistä tietoa

Viinirypäle on viiniköynnöskasveihin kuuluvien viiniköynnösten (Vitis vinifera) hedelmä. Viinirypäleet ovat maailman kasvatetuin hedelmä sekä yksi vanhimmista viljelyskasveista.

Pointti

Viinirypäleistä pyritään kasvattamaan siemenettömiä, mutta sieminissä on terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Vaikuttavat aineet

Viinirypäleiden siemenissä on runsaasti prosyanidiineiksi kutsuttavia flavonoidiyhdisteitä, joiden antioksidanttinen teho on varmistettu lukuisissa kokeissa. Coloradon yliopiston Syöväntutkimuskeskuksen tutkija ja professori Rajesh Agarwal asiantuntijaryhmineen tammikuussa 2012 Carcinogenesis -tiedelehdessä julkaistussa kokeessa: viinirypäleiden siemenuutteet ovat tehokkaita syöpäsolujen taltuttajia. Vaikutus on valikoiva. Normaalit, terveet kaulan ja pään solut eivät reagoineet käsittelyyn mitenkään. Aikaisemmin Agarwalin ryhmä on osoittanut viinirypäleiden siemenuutteen tehokkaaksi apoptoosia eli ohjelmoitua solukuolemaa aiheuttavaksi tekijäksi eturauhassyövän soluissa. Tutkimuksessa löydettiin vaikutusmekanismi: viinirypäleiden siemenistä saatu uute vahingoitti suoraan syöpäsolujen perintötekijää sisältävää DNA-molekyyliä aiheuttamalla voimakkaasti hapettavia reaktioita. Lisäksi siemenuute vähentää soluissa tärkeitä molekyylejä, joiden tehtävänä on korjata vahingoittunutta DNA-molekyyliä.

Vaikutus ja käyttö

Viinirypäleen siemenuute sisältää oligomeerisiä proantosyaniidineja (OPC) ja on maultaan hyvin kitkerä

Käytössä huomioitavaa

Viinirypäleiden siemenuutteella ei havaittu olevan minkäänlaisia haitallisia vaikutuksia kokeissa käytettyihin eläimiin.

Lisätietoa

Fineli.fi - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: viinirypäle http://www.fineli.fi/food.php?foodid=423

Lähteet

1.Tekniikka ja talous lehti: http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/tiede/viinirypaleiden+siemenuutteesta+uusi+syopalaake+tappaa+syopasoluja++vahingoittamatta+terveita/a766973 ]

2. Medicalxpress.com 2012: http://medicalxpress.com/news/2012-01-grape-seed-neck-cancer-cells.html

3. Carcinogenesis tiedelehti http://carcin.oxfordjournals.org/content/23/11/1869.abstract?sid=09fe1a46-6b8d-463d-8597-aebf84197561