Loikkaa: valikkoon, hakuun

Magnesium

Share/Save/Bookmark
Versio hetkellä 11. joulukuuta 2013 kello 12.15 – tehnyt STerala (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ainesosalomake |info1=Magnesium on mineraali, jota on elimistössä noin 25 grammaa ja noin puolet siitä on luussa, lähes puolet lihaksisa ja muissa kudoksissa ja vain alle 1 %...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Yleistä tietoa

Magnesium on mineraali, jota on elimistössä noin 25 grammaa ja noin puolet siitä on luussa, lähes puolet lihaksisa ja muissa kudoksissa ja vain alle 1 % solujen ulkopuolella. Magnesiumia tarvitaan yli 300:aan kemialliseen reaktioon, luuston kasvuun ja ylläpitoon sekä hermoston ja lihasten toimintaan. Mahalaukussa magnesium neutraloi mahahappoa ja suolistossa se edistää suolen sisällön kulkua suoliston läpi.

Hyviä magnesiumin lähteitä ovat runsaasti kuitua sisältävät palkokasvit, täysjyväviljatt, kasvikset (erityisesti parsakaali, kurpitsa ja vihreät lehtivihannekset), siemenet ja pähkinät (erityisesti mantelit), avokado, maitotuotteet, banaani, liha, suklaa ja kahvi. Myös mineraalivesi ja ns. kova vesi sisältää magnesiumia.

Vaikuttavat aineet

Magnesium esiintyy useina eri yhdisteinä, kuten magnesiumarsenaatti, aspartaatti, -fosfidi, -hydroksidi, -kloridi, -nitraatti, -oksidi, -sitraatti, -stearaatti ja sulfaatti. Näistä veteen täysin liukenevat muodot imeytyvät paremmin (kuten aspartaatti, sitraatti, laktaatti and kloridi) kuin veteen liukenemattomat magnesiumin muodot.

Vaikutus ja käyttö

Magnesiumia tarvitaan yli 300 entsyymin aktivoitumiseen, solun energiantuottoon (glykolyysi, jossa muodostuu ATP:tä), aineiden kuljetukselle solukalvon läpi, hermoimpulssin kulkuun lihakseen ja perimäaineksen geneettisen koodin siirtämiselle. Magnesium aktivoi yli 300 erilaista entsyymiä. Solujen ulkopuolinen magnesium yhdessä kalsiumin kanssa on tärkeä impulssin siirtymiselle hermo-lihasliitoksessa.

Magnesiumin puutoksen aiheuttaa useimmiten jokin elimistön häiriötila tai sairaus, kuten imeytymishäiriöt, suolistosairaudet, munuaissairaudet, kilpirauhasen liikatoiminta, diabetes, jotkin lääkkeet (esim. nesteenpoistolääkkeet) tai runsas alkoholin käyttö. Puutosoireet ovat ruokahaluttomuus, pahoinvointi, oksentelu, väsymys ja heikkous. Puutoksen pahentuessa oireet lisääntyvät; esiin tulee puutumista, pistelyä, lihasten supistuksia ja kouristelua, persoonallisuuden muutoksia, sydämen rytmihäiriöitä, ja sepelvaltimoiden kouristuksia. Vaikea magnesiumin puutos voi aiheuttaa hypokalsemiaa tai hypokalemiaa (alhainen seerumin kalsium-tai kaliumpitoisuus), koska mineraalitasapaino häiriintyy. Vakavana ja akuuttina puutosoireena voi olla tajunnan häiriöitä ja tajuttomuus.

Magnesiumia käytetään sen puutoksen ja puutosoireitten ehkäisyyn ja hoitoon, kuten lihasjännitykseen, normalisoimaan energian tuottoa, neutraloimaan mahahappoja (siihen magnesiumhydroksidi tuntuu toimivan nopeimmin) ja laksatiivina ennen suolen kirurgista tai diagnostista toimenpidettä. Magnesium on tutkimustiedon perusteella todennäköisesti tehokas myös raskauden aikaisen pre-eklampsian tai eklampsiann ehkäisyssä ja hoidossa (laskimoon annettuna). Sillä hoidetaan myös sydämenrytmihäiriöitä.

Magnesium saataa olla tehokas:

Kuukautisia edeltävän oireyhtymän (PMS) ehkäisyssä ja oireitten (mielialan muutokset, turvotus ja kivut) lievittämisessä sekä kuukautisia edeltävän migreenin ehkäisyssä.
Osteoporoosin ehkäisyssä iäkkäillä naisilla ja estrogeenikorvaushoitoa käyttävillä.
Metabolisen oireyhtymän, II-tyypin diabeteksen ja ylipainon ehkäisyssä vähän magnesiumia ruuasta saavilla.
Korkean kolesterolin hoidossa laskee LDL:ää ja nostaa hieman HDL-tasoa.
Sepelvaltimotauti kipukohtausten (angina pectoris) ehkäisyssä.
Muniuaiskivien uusuiutumisen ehkäisyssä.
Kuulon menetyksen ehkäisy kovalle melulle altistuvilla.
Aivohalvauksen ehkäisyssä.
Kroonisen väsymysoireyhtymän hoidossa (CFS) lääkkeellisenä.
Fibromyalgia kipujen hoidossa yhdessä omenahapon kanssa.
Laskimoon annosteltuna sarjoittaisessa päänsäryssä ka migreenissä, rytmihäiriöissä, astmakohtauksissa, syövän aiheuttamassa hermosäryssä, kohdunpoiston jälkeisten kipujen hoidossa ja keuhkoahtaumataudin hoidossa.

Magnesiumin käyttöä seuraavissa tiloissa on tutkittu, mutta tutkimusaineiston vähäisyyden vuoksi tieteellistä arvioita tehosta ei voi vielä tehdä seuraavissa tiloissa:

Tarkaavaisuus-ylivilkkaushäiriö (ADHD). ADHD-lapsilla näyttää olevan matalammat magnesiumpitoidet.
Ahdistuksen hoidossa yhdessä orapihlajan ja kalifornian unikon kanssa (Sympathyl) saattaa olla tehokas hoidettaessa lievää tai kohtalaista ahdistuneisuushäiriötä.
Magnesium saatta vähentää levottomian jalkojen oireilua ja edistää unta, jos Mg-taso veressä on matala.
Korkean verenpaineen tukihoitona.
Raskauteen liittyvien jalkakrqamppien hoidossa.
Korkea magnesiumin saanti ravinnosta näyttäisi ehkäisevän sydänperäisiä äkkikuolemua.
Heinänuha.
Lymen tauti.
Multippeliskleroosi (MS).
Ennenaikainen synnytys.

Urheilijat käyttävät joskus magnesiumia energiatehokkuuden ja kestävyyden parantamiseen. Tiedetään myös että magnesiumia käytetään ulkoisesti ihon haavaumien, paiseiden ja märkäpesäkkeiden hoitoon sekä nopeuttamaan haavojen paranemista.

Käytössä huomioitavaa

Saantisuositus lapsille on iän mukainen 6-11 kuisille 80 mg/vrk, 1-2 v:lle 85 mg/vrk, 2-5 v:lle120 mg/vrk, 6-9 v:lle 200 mg/vrk ja 10-13 v:lle 280 mg/vrk.

Naisten suositusannos on 280 mg/vrk ja miesten saantisuositus on 14 vuoden iästä alkaen 350 mg/vrk.

Päivittäisen käytön turvallinen yläraja on magnesiumille sama kuin saantisuositus. Toksista hypermagnesiaa ja oiereita kuten matalaa verenpainetta ja lihasheikkoutta on esiintynyt vasta noin 10-kertaisilla annoksilla (2500 mg/vrk).

Magnesiumia nimitetään luonnolliseksi kalsiumin vastavaikuttajaksi. Tästä syystä usein väitetään, että kalsium estää magnesiumin imeytymistä suolistosta ja päinvastoin. Tällaista ei tapahdu fysiologisissa olosuhteissa (ihmisen elimistössä) minkä vapaaehtoisilla tehty tutkimus on osoittanut. Spencer et al (1994). Kalkin ja magnesiumin voi siis hyvin ottaa yhtä aikaa.

Lisätietoa

Eniten magnesiumia sisältävät ruuat (Fineli): http://bot.fi/c73

Tieteellisten artikkelien lyhennelmiä voi lukea PubMed:ssa http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed